Toni Morrison blev 88 år gammal. Foto: Jeff Christensen/AP

Nobelpristagaren Toni Morrison är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Toni Morrison är död. Det uppger nyhetsbyrån AP. Hon bettraktas som ett av den amerikanska litteraturhistoriens viktigaste författarskap, och belönades med Nobelpriset i litteratur i början av 90-talet.

I ett uttalande på universitetet Princetons hemsida skriver Morrisons familj att hon somnade in på måndagen, omgiven av familj och vänner. Från 1989 fram tills att hon gick i pension 2006 så var hon verksam vid Princeton. För BBC uppger familjen att hon dog efter en kort tids sjukdom.

Toni Morrison har belönats med både Pulitzerpriset 1988 och Nobelpriset i litteratur 1993. Det senare blev hon den första svarta kvinnan någonsin att erhålla. I sin motivering skrev Akademien att Morrison ”genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”.

I sitt författarskap återkom Toni Morrison ofta till svarta amerikaners verklighet i ett land som priviligierar vithet.

Toni Morrison debuterade 1970 med romanen De blåaste ögonen. Hon tilldelades Pulitzerpriset för Älskade, som senare filmatiserades med Oprah Winfrey i huvudrollen. Hennes sista roman Gud hjälpe barnen publicerades 2015, och kom året efter i svensk översättning. Utöver sina elva romaner skrev hon essäsamlingar, pjäser, och librettot till en opera om den förrymda slaven Margaret Garner. Tillsammans med sin ena son Slade, som dog i cancer endast 45 år gammal, skrev hon också flera barnböcker.

”Hon är en ledstjärna”

Karin Linge Nordh, publicistisk chef för Strawberry Publishing, var Toni Morrisons svenska förläggare på bokförlaget Forum.

– Hon är en av de författare som har betytt mest för mig. Hon lämnar efter sig en skatt som kommer att leva kvar i all framtid, säger hon till TT.

Linge Nordh minns när Toni Morrison tilldelades Nobelpriset i litteratur 1993.

– När beskedet kom var hela förlaget på bokmässan i Frankfurt. Det var i princip jag och hennes redaktör som var ensamma kvar när hela anstormningen kom till det lilla förlaget. Jag var en helt obetydlig person på den tiden, så jag fick inte ens prata med henne. Hon skred in som en drottning, men bara att få träffa henne och vara i hennes närhet var oförglömliga minnen för mig, säger hon till TT.

I ett uttalande på Twitter skriver Morrisons förlag Alfred A. Knopf att hon levde hela sitt arbetsliv i litteraturens tjänst. ”Hennes berättelser och hypnotiserande prosa har satt en outplånlig prägel på vår kultur”, skriver förlagets styrelseordförande Sonny Mehta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.