De utländska kulturjournalisterna Sian Cain och Volker Veidermann menar att Nobelpriset i litteratur förlorat en del av sin prestige. Foto: TT & Reto Klar.

”Nobelpriset i litteratur har förlorat sin glans”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i litteratur är tillbaka – men skandalerna inom Svenska Akademien och förra årets pausade litteraturpris har påverkat dess status i andra länder. Det hävdar utländska journalister som Kulturnyheterna talat med.

– Det har förlorat sin glans, säger Volker Weidermann, litteraturkritiker på tyska Der Spiegel.

Sian Cain är litteraturredaktör på brittiska tidningen The Guardian. Hon är positiv till att priset är tillbaka i år men känner samtidigt viss tvekan inför hur stora förändringar som verkligen genomförts inom Svenska Akademien under året som gått.

– Om Akademien upplever att de ändrat kulturen bland de kvarvarande medlemmarna radikalt under året, så ja, då ska de dela ut Nobelpriset i litteratur i år. Men det skulle förvåna mig mycket om de lyckats förändra en patriarkal och sluten institution på bara ett år, säger Sian Cain.

Krisen i Svenska Akademien

”Framstår som odemokratisk”

Debaclet inom Svenska Akademien som tog sin början med anklagelser om sexuella trakasserier, vilket senare ledde till fällande dom mot Jean-Claude Arnault, har varit mycket omrapporterat i Storbritannien, berättar Sian Cain. Så även det faktum att flera kvinnliga akademiledamöter lämnat Akademien.

– De föråldrade stadgarna, och att beslutsprocessen kring priset verkar så mystisk och sluten, får Akademien att framstå som odemokratisk och till och med lite tramsig. En radikal ändring av hur pristagaren utses skulle visa att Nobelstiftelsen tar prisets rykte på allvar, säger Sian Cain.

”Bra att inte ta det för allvarligt”

Volker Weidermann är författare, litteraturkritiker på tyska tidningen Der Spiegel och programledare för ett litteraturprogram i tysk tv. Han menar att litteraturprisets prestige tagit mycket stryk – men ser ändå vissa fördelar med detta.

– Det har förlorat sin glans. Men det behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, säger han.

Skandalerna kring Svenska Akademien har nämligen lett till att man inte längre ser Akademien som en samling ofelbara individer och deras val av pristagare som en absolut sanning, menar Volker Weidermann.

– Det är en grupp som mot bakgrund av sin personliga smak, sin politiska och etniska bakgrund, kön och sexuella läggning tar ett mycket personligt beslut, och den litterära världen har lärt sig att ta det på stort allvar. Det är kul och det är bra att priset finns, men det är också bra att inte ta det för allvarligt, säger Volker Weidermann.

Efter att ovanstående intervjuer gjordes står det nu klart att Horace Engdahl utesluts ur Nobelkommittén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet