Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bo-Göran Bodin, nominerad för ”Att rädda ett barn” och Emelie Rosén och Ylva Lindgren, nominerade för ”Gamer” berättar om hur de nominerade dokumentärerna uppstod. Foto: SVT Nyheter DirektVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera SVT-reportrar kan vinna Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka som kan få Sveriges mest prestigefyllda journalistpris. Flera SVT-reportrar finns bland de nominerade.

I kategorin Årets berättare nomineras Emelie Rosén och Ylva Lindgren för sin P1-dokumentär Gamer, en granskning av gamingvärlden där vuxenvärlden sällan har insyn.

– Det började med att barn och unga hörde av sig och upplevde att vuxna inte lyssnade på deras berättelser, säger Emelie Rosén.

Nominerad är också SVT:s Bo Göran Bodin för sin dokumentärserie ”Att rädda ett barn”. En granskning av en infekterad vårdnadstvist.

Motiveringen lyder: ”Skickligt avtäcker han ett spel som väcker frågor om vem som bryr sig och vem som räddar ett barn”.

Även Emma Bouvin och Mikael Delin, Dagens Nyheter, nomineras för sitt reportage ”Känns som att vi var på coronans ground zero i Stockholm”.

Årets röst

SVT finns även representerat i nomineringarna i kategorin årets röst. Reportern och programledaren Anna Lindman är har chans på pris för sin bevakning av Knutbyförsamlingen.

– Jag har följt Knutby församlingen länge och vetat länge att det inte står rätt till där. Men från församlingens sida har man varit väldigt noga med att berätta att: allt är normalt. Men så var det ju verkligen inte, säger Anna Lindman.

Nominerad är också Johanna Bäckström Lerneby, till vardags nyhetschef på SVT Sport, för sin bok Familjen som handlar om framväxten av kriminella klanstrukturer i Sverige, med fokus på en släkt i Angered i Göteborg.

Dessutom nomineras Aftonbladets reporter Nivette Dawod för sitt arbete med Aftonbladets coronachatt, dit läsare kunnat vända sig med sina frågor om pandemin.

Journalister och publicister i juryn

I kategorin årets avslöjande nomineras bland andra journalisten Henrik Evertsson för sin dokumentär Estonia – Fyndet som förändrar allt.

Juryn består av 17 journalister och publicister.

Däribland Sydsvenskans kulturskribent Rakel Chukri, Svenska Dagbladets reporter Negra Efendić, Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt och SVT Nyheters ansvarig utgivare Charlotta Friborg.

Årets berättare

Emelie Rosén och Ylva Lindgren för Gamer, Sveriges Radio

Emma Bouvin och Mikael Delin för Känns som att vi var på coronans ground zero i Stockholm, Dagens Nyheter

Bo-Göran Bodin för Att Rädda ett barn, SVT

Årets förnyare

Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi för Systrar, Göteborgs-Posten

Caroline Englund och Erik Wisterberg för Vi spårade nätjättarnas returer – så långt åker kläderna som du lämnar tillbaka, Breakit

Emanuel Karlsten för Coronaveckan som gått

Årets avslöjande

Josefin Sköld för Hon fick inte fylla fyra, Dagens Nyheter

Kristoffer Örstadius och Mikael Delin för Den falska officeren, Dagens Nyheter

Henrik Evertsson för Estonia – Fyndet som förändrar allt, Dplay

Årets röst

Nivette Dawod för Aftonbladets corona-chatt, Aftonbladet

Johanna Bäckström Lerneby för Familjen

Anna Lindman för Knutby, SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer