• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Noomi Rapace anser att kvinnor spelar med i männens maktspel för att göra karriär. Foto: TT

Noomi Rapace till Weinstein: ”Jag är inte till salu”

Publicerad

Skådespelaren Noomi Rapace tycker att kvinnornas ansvar har saknats i debatten om övergrepp efter #metoo. Till Hollywood-producenten Harvey Weinstein ska hon ha sagt ”Jag är inte till salu”, rapporterar Svenska dagbladet.

Noomi Rapace skrev själv under uppropet #tystnadtagning om sexuella trakasserier mot kvinnliga skådespelare, men säger att det finns en bit av debatten som man inte pratar så mycket om.

– Det är många kvinnor som har spelat spelet och klättrat. De har klivit in och varit delaktiga i ”gamet” och använt det till sin fördel, säger hon till Svenska dagbladet.

Hon anser att regissörer och producenter inte skulle kunna uppföra sig som de gör om ingen gick med på det.

– Det äckliga är när det blir en maktspegel: när någon har mycket makt och andra är desperata. Då gör folk våld på sig själv eller låter någon annan göra det. Jag tror att jag såg tidigt. Jag såg det definitivt i teatervärlden i Stockholm. Och jag såg det i filmvärlden i LA.

Nobbade Harvey Weinstein

Noomi Rapace berättar också att flera producenter flörtat med henne. Den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein som av flera kvinnor anklagas för sexuella övergrepp och våldtäkter ska ha sagt: ”Om du gör en film med mig så kommer du vinna en Oscar” till Noomi Rapace.

– ”Jag vill inte vinna någon jävla Oscar. Jag vill inte spela ditt spel. Jag är inte till salu.” Det är något som jag alltid haft starkt rotat i mig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet