Världspremiär för BBC:s dokumentärsatsning om svensk natur

Uppdaterad
Publicerad

BBC har tillsammans med SVT porträtterat svensk natur i ett nytt program som har premiär ikväll. Men britterna har länge undvikit att skildra just svensk natur berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ekman, som medverkar i programmet:

– Våra djur är ganska skygga, då går det åt mycket tid och är dyrt, säger han i SVT.

BBC är världsledande i att skildra natur. Nu tar sig britterna an den svenska naturen i en samproduktion med SVT som fått titeln ”Världens natur: Sveriges hjärta”.

Programmet är en del av programserien som tidigare besökt platser som Borneo, Alaska och Colombia.

Vetenskapsjournalisten Henrik Ekman är rösten som guidar tittarna genom naturskildringen, och han berättar i SVT att BBC historiskt betraktat svensk natur som ”svår” att skildra.

– Våra djur är ganska skygga och rör sig mest på natten. När ett team ska komma hit och filma går det åt mycket tid, det är dyrt och då drar de sig för det, säger Henrik Ekman i Morgonstudion i SVT.

Kostsam produktion

Syftet med produktionen är att visa på naturens egenvärde, och tittaren får uppleva olika typer natur – från tät skog till skärgård. I närbild syns bland annat björn, säl och varg röra sig i sin naturliga miljö. Att fånga dessa djur i farten kräver mycket planerande, och hemligheten är nogrann research.

– BBC vill inte chansa, det tar väldigt noggrant reda på var det är störst utsikter, säger Henrik Ekman i SVT.

Ett program med den här tekniken kostar drygt 13 miljoner svenska kronor att skapa, vilket framförallt beror på den tidskrävande arbetsprocessen. Just denna produktion har pågått i flera år, och skjutits upp på grund av pandemin.

”Kluven relation” till skogen

Skogen utgör en stor del av Sveriges yta, närmare 70 procent och Henrik Ekman beskriver svenskens relationen till skogen som ”kluven”.

– Väldigt mycket av vår kultur är knuten till granskog, till skog överhuvudtaget. Samtidigt så är skogen ett produktionslandskap. Vi nyttjar skogen, det har vi alltid gjort nu gör vi det ganska storskaligt och brutalt och vi har en infekterad skogsdebatt. Så det är både och, säger han.

Ikväll torsdag sänds världspremiären av ”Världens natur: ”Sveriges hjärta” i SVT 1 klockan 21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.