Regissören Joachim Trier, författaren Katarina Frostenson och kompositören Hans Abrahamsen prisades på tisdagskvällen. Foto: TT/Lars Skaaning

Nordiska rådets litteraturpris till Katarina Frostenson

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska poeten Katarina Frostenson tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för sin diktsamling ”Sånger och formler”. Filmpriset går till den norske regissören Joachim Trier, priset i barn- och ungdomslitteratur går till isländske författaren Arnar Már Arngrimsson och musikpriset till den danske kompositören Hans Abrahamsen.

Fjorton litterära verk var nominerade, däribland ”De oroliga” av norska Linn Ullman och ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv” av svenske Tom Malmquist.

Men valet föll alltså på Katarina Frostenson, poet och ledamot i Svenska Akademien.

Priset på 350 000 danska kronor (drygt 460 000 svenska kronor) får hon för sin ”Sånger och formler” från 2015. En diktsamling om närståendes bortgång, miljöförstöring och hot om jordens undergång.

Motiveringen lyder:

Katarina Frostensons diktsamling Sånger och formler är en berättelse om livets fysiska och själsliga uppenbarelser, om det lilla i det stora och människan i världen. I hennes dikter, skenbart strama men i själva verket mycket generösa, sker ständiga förvandlingar i vilka livets mångskiftande märkvärdighet gestaltas.

SVT:s litteraturkritiker Ulrika Milles tycker att juryn gjort ett bra val.

– Katarina Frostenson skriver här om sorg och omsorg.  Om att förlora sin mamma, eller att höra när Världsnaturfonden här om dagen sade att den genomsnittliga svensken behöver 4,2 jordklot för sin livsstil. Det är världens undergång som vi känner den, den uttrycks på ett sätt som går direkt in, säger Ulrika Milles.

Just ”Sånger och formler” är lättåtkomlig, även för ovana lyrikläsare, tror Ulrika Milles.

– Katarina Frostenson brukar uppfattas som en väldigt svår poet. Hon är språkexperimentell och inte så lätt att dechiffrera. Men det stämmer inte alltid. Den här diktsamlingen är väldigt tydlig och lätt att ta till sig. Det är våld, längtan, modernitet och myt. Här kommer det direkt.

Dansk regissör prisas

Utöver litteraturpriset delar Nordiska rådet även ut pris för bästa film, musik, barn- och ungdomslitteratur, samt ett miljöpris.

Filmpriset tilldelas i år den norske regissören Joachim Trier, manusförfattaren Eskil Vogt och producenten Thomas Robsahm för familjedramat ”Louder than Bombs”. Filmen handlar om en familj som försöker bearbeta och hantera sorgen efter en borgången mor och fru.

– En synnerligen värdig vinnare. ”Louder than bombs” är ett intrikat och kännbart relations- och sorgedrama med lysande skådespeleri, säger SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin.

Priset för bästa film instiftades så sent som 2005 och har oftast passats mellan Sverige och Danmark, även om Island vann både 2014 och 2015. Norges pris blir landets första.

– Det var på tiden. Det var ännu mer på tiden att Joachim Trier – landets främste regissör – vann. Båda hans tidigare filmer, ”Repris” och ”Oslo 31 augusti” blev slagna på upploppet. Jag vet, jag satt i juryn, säger Fredrik Sahlin.

Nordiska rådets pris för bästa barn- och ungdomslitteratur tilldelas till den isländske författaren Arnar Már Arngrimsson för boken ”Sölvasaga unglings” och årets musikpris går till den danske kompositören Hans Abrahamsen för hans verk ”Let me tell you”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer