Nordiska rådets musikpris till danskt musikdrama

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska rådet musikpris har i år tilldelats den danske kompositören Peter bruun för musikdramat Miki Alone.

Sammanlagt hade tolv verk nominerats till priset, som i år fokuserar på musikal- och musikdramatikgenren. Priset är tänkt att belöna nyskapande verk av hög konstnärlig kvalitet.

Miki Alone, som fått sitt libretto av Ursula Andkjær Olsen, är ett musikdrama för en kammarensemble och sopran. Temat är en modern kvinnas liv.

Juryn skriver i sin motivering:

”I ett förnämt samspel mellan text och musik förnimmer man som åhörare både humor och charm samtidigt som man blir både rörd och förförd. Stycket bärs fram av en rytmisk puls med ett tonspråk som stundtals är modernt och experimenterande, stundtals 'Tom Waits', stundtals nordiskt med folkmusikaliska förtecken men alltid lika fängslande i sitt uttryck. Vi vill också lyfta fram Peter Bruuns sköna och sångbara melodier ihop med Ursula Andkjær Olsens starka texter. Allt är integrerat och aldrig känns någon del överflödig.”

Juryn konstaterar vidare: ”Att årets musikpris går till Miki Alone är ett uttryck för att den mest nyskapande musikdramatiken ofta återfinns i kammarformatet, initierat och framfört av mindre och specialiserade ensembler.”

Prissumman är på 350.000 kronor och delas ut när Nordiska rådet träffas i Helsingfors mot slutet av månaden.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.