Foto: Scanpix

Nordkorea hånar Youtube-succén

Uppdaterad
Publicerad

Tidernas största Youtube-video – den sydkoreanska låten ”Gangnam Style” – blir nu material för en propagandavideo från Nordkorea.

När den sydkoreanska rapparen Park Jae-sang, bättre känd under sitt alias PSY, spelade in den dansfyllda, komiska och ganska avklädda musikvideon till sin låt ”Gangnam Style” kan han inte ha anat vad som skulle hända sedan.

Videon spred sig blixtsnabbt över internet, slog popularitetsrekord på Youtube och satte musikgenren ”K-pop” på värdskartan. Snart fick PSY lära ut sin karaktäristiska ”Gangnam Style”-dans till världsstjärnan Britney Spears i en av USA:s största pratshower. Youtube-videon har i skrivande stund visats drygt 263 miljoner gånger, sedan den laddades upp i juli.

Gangnam style

Skjutningar & flashmobs

Dessutom har dansen både använts i dansbråk mellan ungdomsgäng (som spårade ur i skjutningar) och satt igång en våg av så kallade flashmobs – till synes spontana sammankomster – världen över. Under helgen samlades till exempel en stor grupp ungdomar på Sergels torg i Stockholm, för att göra ”Gangnam Style”-dansen ihop.

PSY:s låt handlar om den fashionabla stadsdelen Gangnam i Sydkoreas huvudstad Seoul, där invånarna handlar från Chanel, kör dyra bilar och skickar sina barn till fina skolor. Han ska själv ha vuxit upp där, och låten kan både ses som en hyllning och ett hån av Gangnam-livsstilen. Videon har fått många tolkningar på nätet.

Men alla hyllar inte den sydkoreanska superhiten. Från landet norr om PSY, Nordkorea, kommer nu en 1,5 minuter lång video som använder PSY:s koncept för att göra narr av den sydkoreanska presidentkandidaten Park Geun-hye. Det uppger bland annat The New York Times och CNN.

Kritik mot presidentkandidat

Videon börjar med en stillbild av en person som gör den ridnings-inspirerade rörelsen från ”Gangnam”-dansen. Ansiktet på figuren tillhör Park Geun-hye, som kandiderar i Sydkoreas nästa presidentval. Videon hånar Parks stöd för sin pappa, Park Jung-hee, och de metoder han använde när han var diktator i landet. Det uppger CNN.

Det var Park som stod bakom den snabba ekonomiska tillväxten i Sydkorea under 1960-talet, men han har kritiserats för sin politik, bland annat för sitt sätt att säkra sin plats vid makten.

Till tonerna av ett jazzband från 1960-talet visar videon bilder fån Parks tid vid makten. Det är oklart vem som ligger bakom propagandafilmen, men den finns på webbsajten Uriminzokkiri.com.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gangnam style

Mer i ämnet