Kim Jong-Un och Obama. Foto: TT

Nordkorea: Obama ”apa i djungeln”

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda komedin The Interview har fått en lyckad premiär i USA. Men nu går Nordkorea återigen på propagandaoffensiven, och jämför USA:s president med ”en lättsinnig apa i djungeln”.

På premiärdagen drog filmen in 1 miljon dollar i biointäkter, och enligt branschtidskriften variety.com väntas helgen sammanlagt innebära biljettintäkter på 3 miljoner dollar.

Filmen går att se på mellan 300 och 350 biografer i USA, mindre än en tiondel av de planerade. Enligt den ursprungliga planen beräknades att The Interview på tusentals biografer skulle dra in 20 miljoner dollar, nästan halva produktionskostnaden, under premiärhelgen, som ju är dubbelt så lång som vanligt tack vare julen.

Terrorhotad komedi

Parallella intäkter

Så räknat per biograf betecknas resultatet som bra. Och dessutom har Sony nu parallella intäkter från streamingtjänster som Youtube, Google Play, Xbox och en specialwebbplats. Anledningen till den breda online-premiären var just att USA:s stora biografkedjor tackat nej på grund av risk för våld efter hackares hot mot The Interview.

Komedin handlar om en mordkomplott mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, och när det framkom drabbades Sony Pictures av cyberattacker.

USA anklagar Nordkorea för attackerna, och frågan har snabbt gått från webbkontrovers för de specialintresserade till global storpolitik.

”Dundrar på”

I sitt senaste utspel är Nordkorea ovanligt extremt i sitt språkbruk om USA:s president Barack Obama. Han ”dundrar alltid lättsinnigt på, i ord och handling, som en apa i djungeln”, heter det i ett uttalande från en mäktig militärkommission, på engelska förkortad NDC.

”Om USA fortsätter med sina arroganta, stöddiga, gangsterliknande och slumpmässiga handlingar trots varningar, bör USA tänka på att dess misslyckade politik kommer att träffas av oundvikliga, dödliga slag”, fortsätter kommunikén.

NDC-talespersonen upprepar anklagelsen att Washington ”utan tydliga bevis” har pekat ut Nordkorea som ansvarigt för hackattackerna mot Sony, och kallar The Interview för ”en film för uppviglande till terrorism, producerad med inblandning av högt uppsatta politiker i USA”.

Den kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina rapporterade på lördagen att internettrafiken i Nordkorea låg helt nere i minst två timmar. Nordkoreas ledning har tidigare anklagat Washington för att ligga bakom cyberattacker mot landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet