NRK direktsände ceremonin från ett bibliotek i Bodø, där generaldirektör Thor Gjermund Eriksen hjälpte pensionären Berith Olderskog att vrida en silverspak från analogt till digitalt.
Därmed vankas bara brus för den som med en analog radio försöker få in riksradiosändningar i Nordland, Norges tredje nordligaste fylke. NRK går direkt över till det som kallas dab+, en modern variant av digital audio broadcasting, medan P4 och Radio Norge till en början nöjer sig med den äldre digitalstandarden dab.
Det går självklart också att fortsätta lyssna på radio i Norge via internet. Men FM-mottagare duger i fortsättningen endast till att ta in mindre stationer, i första hand lokalradio.
Enda landet
Myndigheterna råder alla, inte minst de som lyssnar i bilen, att uppgradera sina apparater till dab+. För att göra det måste man antingen köpa en helt ny apparat, eller – à la digital-tv-övergången för några år sedan – skaffa en adapter som kopplas till den gamla radion.
Dab-radio sänds även i många andra länder, däribland Sverige, men Norge är hittills det enda landet som tagit steget att börja stänga av FM-nätet.
NRK:s generaldirektör Thor Gjermund Eriksen erkänner att greppet är kontroversiellt.
– Vi klarade ju samma övergång på tv-fronten för 5-6 år sedan, säger han till nyhetsbyrån NTB.
– Det var inte enklare, alla tv-tittare måste skaffa sig en dekoder. Vi hade samma diskussion och oro då.
Fler kanaler
Men det är först nu, när de analoga kanalerna försvinner, som fördelarna ska komma fram fullt ut, exempelvis i form av att värdefullt frekvensutrymme frigörs.
Kritiken går bland annat ut på dab-tekniken sedan länge är förbisprungen av Internet och andra varianter. Så frågan är hur många länder som följer Norges exempel.
Bland andra Sverige och Storbritannien har signalerat att man följer utvecklingen i Norge med största intresse. Danmark har fattat beslut om att stänga FM-nätet när den digitala mottagningen överstiger 50 procent av lyssnarna. Enligt nyhetsbyrån Ritzau är andelen digital lyssning i landet nu uppe i 31 procent.
Trängsel på svenska FM-nätet
Även i Sverige råder utrymmesbrist på FM-nätet. En övergång till dab-teknik skulle ge plats åt fler radiokanaler, vilket den privata radion välkomnar. Men 2015 meddelade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att regeringen inte kommer att gå vidare med övergången från FM till dab+. De privata radiobolagen bestämde då också att vänta med utbyggnaden av digitalradio då de anser att det bör ske samordnat.