Foto: TT

Ger ut bok om Norges stora skam

Uppdaterad
Publicerad

I sin debut ”Den største forbrytelsen” lyfter journalisten Marte Michelets fram en skamfylld och smärtsam period i den norska historien: behandlingen av den judiska befolkningen under andra världskrigets ockupationsår.

Nazitysklands ockupation har en given plats i de norska historieböckerna – där också den egna motståndsrörelsen haft hjältestatus.

Men Marte Michelets bok tar upp något som det hittills talats ganska tyst om: landets medverkan till att 772 norska judar deporterades till koncentrationsläger under förintelsen, där endast 34 överlevde.  

– Vi den här tiden fanns det en stor motvilja mot att ta emot judar i Norge. Så stark att expeditionschefen för justitiedepartementet skrev en rekommendation om att ”vi bör inte ta emot judiska barn på flykt, för chansen är stor att vi också får brinna”. Formuleringen är något av det skamligaste i den Norska historien, säger Marte Michelet.

”Stark koppling till Breivik”

Sjuttio år efter andra världskriget drabbades Norge av massakern på Utöya där journalisten Marte Michelet var tänkt som måltavla. Michelet som gjort sitt besök på ön två dagar tidigare.  

– Efter den 22 juli (2011) kände jag ett väldigt starkt behov att gå in i den norska högerextrema traditionen, då kommer du tillbaka till 20- och 30-talet. Det finns en väldigt stark kontinuitet mellan det Anders Behring Breivik står för och den världsbild som var dominerande då. Breivik är ny i formen men det är samma gamla i innehållet.

Skildringen av motstånd kritiseras

”Den største forbrytelsen” handlar om den judiska familjen Braude, Stian Bech jr. – den norske polismannen med nazistsympatier och SS-soldaten Wilhelm Wagner.

Dock har det riktats kritik mot att de goda krafter som försökte hjälpa den judiska befolkningen under ockupationstiden till viss del lämnats utanför berättelsen.

– Det finns fortfarande många som håller på ett bestämt perspektiv i ockupationshistorien – man vill skydda viktiga män från kritik, säger Marte Michelet.

Kan påverka synsätt

Marte Michelet tror att Norges tidigare oförmåga att göra upp med sin förintelsehistoria kan ha påverka synsättet på nya invandrargrupper.

– Om vi hade haft en grundligare granskning av den norska antisemitismen och medlöperiet i förinitelsen, så skulle det påverka hur vi ser på mångkultur i dag.

”Den største forbrytelsen” kommer på svenska i januari 2016 då den ska skrivas om för en utländsk läsekrets. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.