Normal – forskarnas nyupptäckta personlighetstyp

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Northwestern-universitet i Illinois har hittat en ny personlighetstyp. Och den är oväntat normal.

Vid sidan av mer lättsinniga personlighetsindelningar som återfinns i bland annat astrologi och i rekryteringssammanhang, pågår seriös forskning inom psykologin på ämnet personlighetstyper.

En sedan länge etablerad modell är den så kallade femfaktorteorin – det vill säga fem egenskaper som varje människa skulle kunna ha lite olika doser av. De lyder som följer:

Openness  – alltså öppenhet inför känslor, äventyr, konst, förändring och så vidare.

Conscientiousness – alltså samvetsgrannhet – att agera disciplinerat, plikttroget, målinriktat.

Extraversion – energi, positiva känslor, självsäkerhet, stimulans från andra.

Agreeableness – vänlighet, värme, samarbetsvilja.

Neuroticism – emotionell instabilitet, känslighet.

När egenskaprena blandas, mynnar de ut i tre olika personlighetstyper: Stabil, överkontrollerad och underkontrollerad.

Nu har en fjärde kategori tillkommit. 1,5 miljoner engelsktalande personer omfattas av den nya studien. Resultatet publicerades på torsdagen i tidskriften Nature human behaviour. Den nya personlighetstypen heter Average, alltså genomsnittlig.

Average innebär att personen har lite mer än snittet av alla egenskaper utom Openness. Värt att poängtera är dock att de flesta av oss pendlar mellan de fem olika egenskaperna genom livet. Den nya studien från Northwestern-universitetet föreslår också att yngre människor oftare är mer självcentrerade, att kvinnor snabbare blir mindre självcentrerade än män.

På sikt hoppas forskarna bakom studien att undersöka fler kulturer och språkområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.