Vidar Helgesen blir ny vd för Nobelstiftelsen. Foto: TT

Norrman ny vd för Nobelstiftelsen

Publicerad

Tidigare norske ministern Vidar Helgesen blir ny vd för Nobelstiftelsen. Han tar över vid årsskiftet och efterträder därmed Lars Heikensten, som vid årsskiftet går i pension efter att ha suttit på posten sedan 2011, enligt ett pressmeddelande från stiftelsen.

”Uppdraget som Nobelstiftelsen har och arvet efter Alfred Nobel är viktigare än någonsin. För mig står Nobelpriset för vetenskap, det fria ordet och fredlig dialog. Det belönar också konkreta insatser som stärker dessa värden. Nobelpriset är ett varumärke och en plattform som främjar värden som visar hur vi kan ta oss an tidens stora utmaningar”, säger Vidar Helgesen i pressmeddelandet.

Helgesen har tidigare varit statssekreterare vid norska utrikesdepartementet, Europaminister och klimat- och miljöminister.

Under sin tid som statssekreterare ledde Helgesen fredsförhandlingar i Sri Lanka och Filipinerna och han har även haft styrelseuppdrag bland annat för Centre for Humanitarian Dialogue i Geneve och Norwegian Refugee Council.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.