Novaja Gazetas chefredaktör Dimitrij Muratov. Foto: Novaja Gazeta/AP/TT

Norsk mediekoncern skänker tryckerier till Novaja Gazeta

Uppdaterad
Publicerad

Den norska koncernen Amedia överlåter kontrollen över sina fyra tryckerier i Ryssland till den oberoende tidningen Novaja Gazeta, rapporterar norska tidningen Journalisten.

– Med det vi bevittnar att myndigheterna i Ryssland gör mot Ukraina så är det omöjligt för Amedia att fortsätta driften av tryckeriverksamheten i landet, säger koncernchefen Anders Møller Opdahl, i ett pressmeddelande.

Novaja Gazetas grundare och redaktör Dmitrij Muratov fick Nobels fredspris förra året för sin publicistiska gärning. Han är tacksam för tryckerierna.

– Vi i Novaja Gazeta tar emot den här fantastiska resursen med stor tacksamhet. Det här kommer att stötta nyhetsförmedlingen, och överskottet kommer också att gå till det. Oberoende medier är motgiftet mot krig, säger Muratov.

Amedia drar sig samtidigt ur all tryckerverksamhet i Ryssland. Bolaget äger över 50 lokaltidningar i Norge och är delägare i den svenska mediekoncernen Mittmedia.

Avbrutit sin krigsrapportering

Dmitrij Muratov har tidigare meddelat att Novaja Gazeta slutat rapportera om kriget i Ukraina på grund av de ryska censurlagarna. Rysskand har infört en lag som kan ge 15 års fängelse för journalister som rapporterar ”falska” nyheter” om den ryska militären och kriget i Ukraina.

Sedan en dryg månad tillbaka har flera ryska medier blockerats av landets censurmyndighet Roskamnadzor. Enligt landets riksåklagare hade mediekanalerna spridit information om kriget i Ukraina som ”inte speglat verkligheten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.