Den norska författarföreningen bildades för 125 år sedan och har idag 650 medlemmar. För att bli medlem måste man ha gett ut en bok för vuxna som har litterärt värde. Det litterära värdet avgörs av ett råd.
Många menar att rådets kriterier för vad som utgör ett ”litterärt värde” är för snåla.
Därför har Jan Ove Ekeberg, tidigare nyhetsankare i norska TV2 och författare, samlat över 300 författare, flera av dem deckarförfattare, i den nya föreningen Författarförbundet.
– Låt oss säga att det fanns ett facit för vad som är litterär kvalitet – vilket det självklart inte gör – och att detta facit ägdes i ett enda exemplar av den norska författarföreningen. Jag skulle ändå vara emot ett sådant system. Norska författare behöver kunna organisera sig, säger Jan Ove Ekeberg till NRK.
”En elitförening”
Han får medhåll av sin kollega, deckarförfattaren Tom Kristensen.
– Jag ser den norska författarföreningen som en elitförening. Där har jag inget att göra. Det är inte gynnsamt. Jag söker något som liknar en fackförening, säger författaren Tom Kristensen.
Heidi Marie Kriznik, ordförande i norska författarföreningen, tycker att det är synd att kritikerna ser föreningen som elitistisk. Hon vidhåller ändå att systemet för att välja in medlemmar är bra.
– Det är viktigt att säga att litterära värden existerar, för det betyder ju något vilka egenskaper en bok har. Vad som är värdefullt bör inte överlåtas till marknadskrafterna allena.
Vill få tillgång till de statliga pengarna
Nu vill det nystartade Författarförbundet ha en del av de pengar som den norska författarföreningen får via staten. Förra året rörde det sig om 13 miljoner norska kronor i biblioteksersättning.
Jan Ove Ekeberg menar att författarföreningen gynnar sina egna medlemmar när pengarna delas ut i form av stipendier (förra året var 4 procent av de som fick stipendier icke-medlemmar, enligt NRK).
– De favoriserar sina egna medlemmar i väldigt hög grad, och det är orättvist när vi vet att alla norska författare genererar intäkter som borde fördelas på oss alla, säger Ekberg till NRK.
Författarföreningen är positiv till att ”samarbeta” i frågan om de statliga pengarna, skriver NRK.
Liknande system i Sverige
Det svenska författarförbundet har liknande regler för att välja in medlemmar, vilket sker via en invalsnämnd. Stadgarna stipulerar att ”den som offentliggjort två verk av konstnärligt eller vetenskapligt värde skall anses vara berättigad till medlemskap”.