Norska psykiatern om feltolkade alkoholteorin: ”I dag hade man kallat det fake news”

Uppdaterad
Publicerad

Teorin om att människan ska vara född med en halv promille alkohol för lite i blodet lade grunden till den nu Oscarsbelönade danska filmen En runda till. Men teorin är egentligen inte en riktig teori, utan ett feltolkat förord skrivet av den norska filosofen och psykiatrikern Finn Skårderud till en 140 år gammal bok.

”Det finns en norsk filosof och psykiatriker – Finn Skårderud, som menar att det faktiskt är förnuftigt att dricka. Han menar att människan är född med en halv promille för lite”.

Citatet är hämtat från Thomas Vinterbergs En runda till. Filmen som följer fyra medelålders män när de omsätter denna alkoholpositiva teori i praktik har blivit hyllad av kritiker och så sent som i natt belönades filmen med en Oscarsstatyett.

Mer ett tankeexperiment

Men teorin som filmen baseras på är inte bara oprövad – den är inte ens en riktig teori – utan ett kort utdrag ur ett 20 år gammalt förord som Finn Skårderud skrev till boken Om vinets psykologiska verkningar av Edmondo de Amicis, utgiven 1880.

– Idag skulle man nog kalla det för fake news. Ett tag efter att förordet publicerats blev det nämligen diverse mediepåslag när en något överentusiastisk sommarvikarie misstolkade texten in i det grövsta, berättar mannen bakom ”teorin”, Finn Skårderud till DR.

Vill inte vara en alkoholprofet

I en del av förordet leker nämligen författaren bara rent konstnärligt med tanken om att människan kanske är född med en halv promille för lite. Finn Skårderud har flera gånger sagt att han inte menat det som en bestämd teori, utan mer som ett tankexperiment.

Skårderud har i snart 20 år blivit förknippad med felciteringen, vilket han själv upplevt som väldigt frustrerande.

– Jag jobbar med människor med stora alkoholproblem och jag möter dagligen deras familjer. Då blir det väldigt fel att samtidigt vara känd som en alkoholprofet.

Hyllar filmen

Trots att han var orolig för sitt rykte som professionell yrkesutövare gav han ändå Thomas Vinterberg sin välsignelse att göra filmen, efter att ha läst manuset och mött Vinterberg över några glas vin i Köpenhamn.

– Det är en fantastisk film. Den är rik, komplex och med stora skådespelarinsatser, så numera är jag bara stolt att få ha varit en del av produktionen, säger Finn Skårderud till DR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.