I september 2012 gjorde ett team arkeologer ett sensationellt fynd: kroppen av en mördad man som efter ett antal tester visade sig vara kung Richard III av England.
Den medeltida regenten är känd som den sista engelska kung som dött på slagfältet. Han stupade i slaget vid Bosworth 1485, ett av de sista i Rosornas krig som vanns av Henrik Tudor. Kroppen betraktades länge som försvunnen. Den ursprungliga begravningsplatsen var i Greyfriars-klostret som tidigare stod där parkeringsplatsen senare uppfördes, men föll i glömska då klostret försvann.
Kontroverser
Minnet av Richard III bevarades bland annat genom Shakespeare-pjäsen som bär hans namn. I både den och i flera historiska redogörelser framställs han som tyrann – något som har skapat debatt i Storbritannien i samband med att kungens minne hedrats i Leicester under veckan.
– Det har alltid varit mycket rabalder runt Richard. Han var den sista av sin ätt, varför han blev svartmålad av efterföljarna, säger historikern Dick Harrison.
”Sinnebild för den onda”
Han menar att Richard III har stor betydelse i Englands historia, inte för det jobb han gjorde som regent utan på grund av den symbol han blivit i efterhand.
– Han har blivit en sinnebild för den onda medeltidskungen. Därför är han värd att debattera, för att se hur vi utnyttjar det förflutna och det behov vi har av att skapa ondskefullheter för att förhålla oss till det.
Under en minnesceremoni i Leicester i söndags färdades kungens kista genom staden och ättlingar fick en chans att säga farväl. Den faktiska begravningen äger rum imorgon i katedralen i Leicester under ledning av ärkebiskopen av Canterbury. Enligt The Guardian kommer begravningen, som direktsänds i brittisk tv, att besökas av kungliga gäster.