Penélope Cruz spelar huvudrollen i regissören Pedro Almodovars film Madres Paralelas. Kristen Stewart spelar pinsessan Diana i ny dramafilm. Foto: Arthur Mola/Thibault Camus/TT

Nu inleds Venedigs filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Festivalen markerar starten på höstens filmsäsong och filmer som siktar på kritikernas beröm och Oscarsnomineringar brukar gå upp antingen här eller i Toronto. Bland filmerna finns bland andra Spencer, ett drama om prinsessan Diana, och Pedro Almodóvars Madres paralelas.

Den 78:e upplagan av Venedigs filmfestival inleds med Madres paralelas som skrivits och regisserats av Pedro Almodóvar. Dramafilmen, där Penélope Cruz och Milena Smit spelar två singelmammor som möts på en förlossningsavdelning, är också med och tävlar om ett Guldlejon.

Tävlar gör också filmen Spencer, en spelfilm om prinsessan Diana med Kristen Stewart i huvudrollen. Filmen är regisserad av Pablo Larrain och utspelar sig under julhelgen 1991 när prinsessan Diana beslutar sig för att skilja sig från prins Charles.

Roberto Benigni prisas för livsverk

Festivalen delar också ut pris för Lifetime achievement. I år går priset till den italienska regissören och skådespelaren Roberto Benigni som kommer att få ta emot ett guldlejon under premiärkvällen.

Det är sedan tidigare klart att den brittiske filmregissören Ridley Scott (Alien, Blade runner med flera) kommer att tilldelas priset ”Glory to the filmmaker award”.

På festivalen visas också tv-serien Scenes from a marriage, nyversionen av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap. En serie som har skapats av den israelisk-amerikanska regissören Hagai Levi, med Jessica Chastain och Oscar Isaac i huvudrollerna.

Fakta: Filmfestivalen i Venedig

Pågår: 1-11 september.

Festivaljuryn: Leds av sydkoreanske Bong Joon-Ho (”Parasit”). Bland övriga medlemmar märks Oscarsbelönade Chloé Zhao (”Nomadland”) och skådespelarna Cynnthia Erivo samt Virginie Efira.

Andra filmer som förhandshajpas: Paul Schraders ”The card counter”, det mexikanska dramat ”La caja, dramat ”True things” med Ruth Wilson och ”Mona Lisa and the blood moon”, regisserad av iranska regissören Ana Lily Amirpour.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.