Tre frågor till experten: Hur funkar klassikerskyddet? Foto: TT/SVT

Nu möts Nordiska motståndsrörelsen och Svenska Akademien i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Sajten Nordfront har lagt upp verk från kända svenska diktare i anslutning till publiceringar som dömts för hets mot folkgrupp och olaga våldsskildring. Det ledde till en stämning från Svenska Akademien.

Detta blir första gången som klassikerskyddet – som ger Svenska Akademien rätt att försvara verk vars upphovsrätt har gått ut – prövas i domstol.

I december 2019 skickade Svenska Akademien in en stämningsansökan mot sajten Nordfront och den nynazistiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Akademien hade uppmärksammats på att dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg återgavs på Nordfront.

Bland annat har Heidenstam citerats i anslutning till en video filmad av gärningsmannen bakom terrorattentatet i Christchurch.

– Dikterna sätts i ett grovt kränkande sammanhang, som i flera fall bedömts vara brottsliga. Utgivaren har dömts flera gånger för hets mot folkgrupp, exempelvis mot judar och homosexuella, säger Svenska Akademiens advokat Anders Kylhammar.

Klassikerskyddet

För 60 år sedan beslutade Riksdagen att om ett verk återges offentligt på ett sätt som ”kränker den andliga odlingens intressen” och upphovspersonen är död ska bland andra Svenska Akademien kunna väcka talan och begära vitesförbud. 

Det så kallade Klassikerskyddet, eller exakt vad en ”andlig odling” är har inte prövats i domstol tidigare.

– Den andliga odlingen, menar vi, har med vårt litterära kulturarv som vi har att förvalta gemensamt att göra. I det kulturarvet ingår inte att förknippa klassiska diktverk med den här typen av hat och hets, säger Anders Kylhammar.

”Inte förvanskat”

Nordiska motståndsrörelsen juridiska ombud har motsatt sig att det skulle vara brottsligt för Nordfront att publicera dikterna.

”De återgivna citaten har inte förvanskats. De har återgivits exakt enligt lydelsen i originalverken och har presenterats som citat”, skriver NMR:s ombud till tingsrätten.

Sanna Wolk, professor i immaterialrätt menar att det är svårt att sia om utfallet eftersom klassikerskyddet aldrig prövats.

– Vi har inga rättsfall innan. Akademierna (som kan väcka talan) har agerat i vissa fall, men de är få fortvarande. Vi vet inte var gränsdragningarna går så det här är superintressant, säger hon.

Kulturnyheterna har sökt NMR:s juridiska ombud. Se mer om klassikerskyddet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.