Efter lång väntan – nu öppnar nya Munchmuseet i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar nya Munchmuseet i Oslo, som byggdes för att det tidigare museet misslyckades: konsten både stals och riskerade förstöras av fuktskador.

– Oslo och Norge har på något sätt försummat Edvard Munch, så det ska bli fantastiskt att äntligen kunna se de här verken, säger Kristofer Lundström, kulturjournalist på SVT.

Edvard Munch skänkte sin konst till Oslo kommun när han dog: 20 000 teckningar och 1000 målningar.

– Det är den största gåva en konstnär någonsin gett en kommun, säger Kristofer Lundström, kulturjournalist och programledare på SVT.

Men kommunen hade svårt att göra kulturarvet rättvisa. Munchmuseet hade bristfällig säkerhet, inga av verken i magasinet var registrerade och tjuvar både utifrån – och en gång internt – stal dyrbar konst. Kristofer Lundström har följt den långa resan till upprättelse för ett av konsthistoriens viktigaste namn.

–  Till en början var norrmännen inte så förtjusta i Munch, de såg hans konst som oerhört provocerande på något sätt. Hans väldigt starka kvinnor och sökande män passade inte den tiden. Sen gick det troll i själva bygget av ett Munchmuseum, det blev helt förskräckligt.

Idag öppnar det nya Munchmuseet i Oslo.

– Han var en otroligt innovativ och produktiv konstnär, och det ska bli fantastiskt att äntligen få se de här verken, säger Kristofer Lundström.

I videon här nedan kan du se skandalerna på gamla Munchmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.