Svt:s Eurpakorrespondent Christoffer Wendick befinner sig i Paris där en del kulturinstutiotioner öppnar upp igen. Foto: SVT

Nu öppnas Europas kulturliv upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Europa har varit igenbommade sedan coronaviruset började spridas i mitten av mars. Men när försommaren gör entré börjar även kulturinstitutioner öppna igen. I Oslo tar till och med Nationaltheatret snart emot publik.

I Berlin i Tyskland öppnar biblioteken på måndagen och några av stadens mest populära museer, däribland Pergamonmuseet, Altes museum och Museum für Naturkunde tar emot ett begränsat antal besökare från tisdag.

Alla ombeds dock komma med egna munskydd och hålla två meters avstånd till andra besökare. Även biograferna i Berlin får eventuellt öppna efter 5 juni men ingen teater tar emot publik förrän i augusti som det ser ut nu. I de andra tyska delstaterna varierar öppningstakten, men biografer och teatrar förblir stängda överlag.

I Norge kan däremot drömmen om levande teater snart gå i uppfyllelse för åtminstone några. Nationaltheatret i Oslo öppnar för publika föreställningar för högst 50 personer redan den 19 maj. Den traditionella 17 maj-matinén ges dock för första gången digitalt för att fler ska kunna se den.

Antikens turistmål

”Det känns väldigt bra att kunna andas ut igen och säga 'välkommen till teatern'! Nu pågår arbetet för att öppna dörrarna för allmänheten, om än på ett annat sätt än vi är vana vid, med en stark betoning på infektionsbekämpning och med en för närvarande begränsad repertoar”, säger teaterdirektör Hanne Tømta i ett uttalande på teaterns hemsida.

Akropolis i Grekland – och andra stora turistmål från antiken – har legat öde i två månader men tar emot besökare på nytt från den 18 maj. Även museer i Italien har fått tillåtelse att öppna då.

Stegvis fransk öppning

Spaniens mest välbesökta konstmuseum, Museo Reina Sofía, förbereder sig på att öppna i början av juni. Även de spanska museerna måste uppfylla bestämmelser om avstånd och endast ta emot en tredjedel av den vanliga mängden besökare.

På Reina Sofía, som hyser Picassos ”Guernica”, måste museibesökaren också cirkulera i samma riktning för att inte gå in i varandra, särskilda kameror ska kontrollera besökarnas kroppstemperatur, och det ska också bli enklare att tvätta händerna, skriver AFP.

Frankrike öppnar stegvis, vilket betyder att enbart de små museerna, biblioteken och bokhandlarna kan ta emot besökare från och med måndag den 11 maj. De stora museerna, biograferna, teatrarna och konsertsalarna förblir dock stängda i väntan på nya regeringsbesked i slutet av maj.

Storbritannien: Teatrarna i London håller stängt juni ut. De brittiska biograferna hoppas få öppna i slutet av juni och har uppvaktat regeringen med ett förslag på säkerhetsåtgärder, enligt Variety.

Italien: Italienska museer och bokhandlar är tillåtna att öppna från den 18 maj. Den italienska regeringen har dock inte angivit något datum för teatrarna. La Scala i Milano siktar just nu på att öppna i september med en föreställning av Giuseppe Verdis ”Requiem”. Den italienska film- och tv-produktionen återupptas på allvar i juni, enligt Variety.

Belgien: Öppnar museer den 19 maj, dock med säkerhetsföreskrifter från regeringen.

Frankrike: Kulturella händelser med en publik på över 5 000 personer kommer att äga rum tidigast i september.

Nederländerna: Teatrar och konsertlokaler får öppna från och med måndag 11 maj, dock enbart för 30 besökare åt gången, inklusive de anställda själva, uppger NME. Besökarna måste också hålla sig 1,5 meter från varandra.

Finland: Allmänna sammankomster med över 10 personer är förbjudna till slutet av maj. Beslut om sommaren är ännu inte taget.

Norge: Nöjesparker får öppna 1 juni. Offentliga arrangemang med upp till 50 deltagare är tillåtna. 15 juni kan det ökas till 200 personer, enligt NRK.

Danmark: Biblioteken öppnar den 18 maj, dock enbart för boklån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer