Flydde från kriget – nu gör Maria Sur debut i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen tillkännagav Melodifestivalen vilka bidrag som kommer framträda i de första två deltävlingarna. Bland namnen finns den ukrainska flyktingen Maria Sur, sångaren Uje Brandelius och vid det här laget bekanta ansikten som Wiktoria och Tone Sekelius.

Den fjärde februari drar den 63:e upplagan av Melodifestivalen igång med Farah Abadi och Jesper Rönndahl bakom programledar-rodret. I de första två deltävlingarna dyker både nya och familjära ansikten upp.

Bland annat kommer den 17-åriga ukrainskan Maria Sur, som tillsammans med sin mamma flydde från sitt hemland när kriget bröt ut, att ställa upp med bidraget ”Never give up”. Sedan flykten har hon uppträtt på välgörenhetsgalan ”Hela sverige skramlar” och skrivit under ett skivkontrakt med Warner music som hon släppt singeln ”That's the way” på.

– Efter att ha flytt från kriget så händer det så mycket saker nu som jag aldrig hade trott skulle hända, jag är väldigt tacksam för äran att få tävla i mello, säger Maria Sur till Kulturnyheterna.

Låten beskriver hon som en skildring av sitt liv, både före och efter kriget, där hon hela tiden haft mottot att ”Never give up”. Hon hoppas även att människor som har gått igenom svåra saker kan finna ett stöd i bidraget.

Uje Brandelius: ”Kommer komma sist”

Även mångsysslaren Uje Brandelius ställer upp i tävlingen, han är sen tidigare frontfigur i popbandet Doktor Kosmos och ligger bakom självbiografiska scenföreställningen och filmen ”Spring Uje Spring”. Bidraget ”Grytan” beskriver han som en diskbänksrealistisk ballad som kretsar kring en köttgryta. Och han är inte helt övertygad om vinst.

– Jag kommer inte vinna den här tävlingen, säger han till Kulturnyheterna.

– Min musik är okej, men min text är fruktansvärt bra. Om det hade varit en diktuppläsartävling hade jag vunnit, nu kommer jag komma sist.

Bekanta ansikten

Sångtävlingen kommer i vanlig ordning att få besök av en del bekanta ansikten.

Bland annat kommer den dynamiska duon Eva Rydberg och Ewa Roos att ställa upp med ”Länge leve livet”, i 2021 års upplaga av tävlingen fick de stort genomslag med låten ”Rena rama ding dong”. Tone Sekelius tävlar med bidraget ”Rythm of my show”, förra året deltog hon med ”My way” och kom på femte plats i finalen.

Hur ser Uje Brandelius, som frontman i socialistiska popbandet Doktor Kosmos, på att delta i en kommersiell tävling som Melodifestivalen? Se svaret i klippet.

I faktarutan nedan ser du hela listan deltagare.

Bidrag i deltävling ett och två – Melodifestivalen 2023

Deltävling ett

1. Diamonds – Victor Crone

2. Haunted – Rejhan

3. Inga sorger – Loulou LaMotte

4. Länge leve livet – Eva Rydberg och Ewa Roos

5. Raggen går – Elov och Beny

6. Rythm of my show – Tone Sekelius

7. Where are you (Sávežan) – Jon Henrik Fjällgren, Arc north feat. Adam Woods

Deltävling två

1. All my life (Where have you been) – Wiktoria

2. Comfortable – Eden

3. Grytan – Uje Brandelius

4. Mer av dig – Theoz

5. Never give up – Maria Sur

6. Now I know – Tennessee tears

7. On my way – Panetoz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.