Granskningen av Kulturprofilen blir årets avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Matilda Gustavsson tog hem kategorin årets avslöjande för sitt reportage om Kulturprofilen som skakade Svenska Akademien i dess grundvalar. Sveriges Radios dokumentär Hästgården, Aftonbladets nyhetstecknare Jenny Svenberg Bunnel, Expressens David Baas och musikjournalisten Mats Nileskär är de andra Stora journalistpriset-vinnarna.

Matilda Gustavsson, reporter på Dagens Nyheter, vinner kategorin årets avslöjande för sin granskning av den så kallade Kulturprofilen.

– Jag har aldrig haft en mer akut känsla av att det här måste komma ut och människor måste läsa och reagera, säger Matilda Gustavsson om reportaget som blev startskottet för krisen i Svenska Akademien som ledde till att Nobelpriset i litteratur uteblir i år.

På frågan om varför hon kallat avslöjandet för feminint säger Matilda Gustavsson:

– Det bygger mycket på traditionellt – skenbart – mjuka egenskaper: Att lyssna, upprätta förtroende och så vidare, det finns något feminint i det. Men jag värjer mig mot att det skulle vara mjukt i betydelsen harmlöst. De egenskaperna möjliggjorde hela det här avslöjandet.

Hästgården prisas

Kvällens första pris som delades ut var i kategorin årets berättare. Vinnare blev Robert Barkman och Daniel Velasco, Sveriges Radio, för dokumentären Hästgården – en dokumentär om övergrepp mot barn i stallmiljö i fem delar.

– Det viktiga är att få upp ögonen för hur det här kan ske – hur en tystnadskultur kan uppstå och hur vi alla kan blunda för det som inte är bra, säger Daniel Velasco från scenen när han mottog priset.

”Nerv i nuet”

Årets förnyare blev Jenny Svenberg Bunnel från Aftonbladet, för sin tecknade nyhetsjournalistik.

– Det finns nerv i nuet, att teckna från ett foto är inte samma sak, säger hon.

Kategorin årets röst infördes för två år sedan när Stora journalistpriset fyllde 50 år. Den kategorin kammade David Baas från Expressen hem. David Baas har bland annat granskat Sverigedemokraterna och högerextrema rörelser som Nordiska motståndsrörelsen.

– Det är viktigt att hålla på sin journalistroll och inte bli aktivist, säger han.

”Piece of cake”

Musikjournalisten Mats Nileskär mottar Lukas Bonniers stora journalistpris. Priset delas ut för en journalistisk livsgärning.

från scenen säger han att intervjusituationer – oavsett om det går bra eller dåligt – är de enda situationer där han känner sig helt bekväm.

– De här möten jag marinerar mig själv i – piece of cake, säger han.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor.

Alla nominerade

Nominerade i kategorin årets berättare:

Robert Barkman och Daniel Velasco, Sveriges Radio, för dokumentären Hästgården - vinnare.

Kattis Ahlström, Niklas Källner, Lisa Jarenskog och Anna Jaktén, Sveriges Television, för Pojken som lämnades kvar ur programserien Arvinge Okänd.

Jessika Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein El-Alawi, Sydsvenskan, för När ska mamma komma hem.

Nominerade i kategorin årets förnyare:

Erik Niva, Aftonbladet, för hashtaggen #Jagär...

Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet, för sin tecknade nyhetsjournalistik - vinnare.

Oskar Nyqvist, Ola Hjalmarsson, Fredrik Edgren och Linnea Heppling, Sveriges television, för datajournalistik under valet 2018.

Nominerade i kategorin årets röst:

David Baas, Expressen – vinnare.

Alexander Mahmoud, frilansare.

Malin Andersson, Kristoffer Fransson och Aida Pourshahidi, Lilla Aktuellt, SVT.

Nominerade i kategorin årets avslöjande:

Kristina Lagerström, Linda Larsson Kakuli, Johan Zachrisson Winberg (SVT Nyheter), Ola Westerberg (TT), och Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin och Karin Mattisson (SVT Uppdrag granskning), för Paradisläckan.

Anna Gustafsson och Lisa Röstlund, Dagens Nyheter, för granskningen av Nya Karolinska.

Matilda Gustavsson, Dagens Nyheter, för granskningen av Kulturprofilen – vinnare.

Lukas Bonniers stora journalistpris – Mats Nileskär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.