J.R.R Tolkinen år 1967 och en sida ur första upplagan av boken Bilbo – en hobbits äventyr. Foto: Ap & Sang Tan/AP/TT

Ny bok av Tolkien – The fall of Gondolin släpps i år

Uppdaterad
Publicerad

Redigerad av J.R.R. Tolkiens son och med planerat släpp under 2018. Boken The fall of Gondolin handlar om en mystisk stad som hotas av förstörelse av mörka krafter.

– Det är början på vad Tolkien kom att syssla med senare, säger författaren John Garth till The Guardian.

The Fall of Gondolin blir den andra ”nya” boken av Sagan om ringen-författaren Tolkien som släpps inom loppet av två år. Senast: Beren and Lúthien som kom förra året – då som nu redigerad av författarens nu 93-åriga son Christopher Tolkien, skriver The Guardian.

Boken följer hur Tuor, alvättling och sedermera far till Silmarillion-karaktären Eärendel, försvarar den hemliga staden Gondolin undan den ondskefulla Morgoth som attackerar med såväl balroger, drakar och orcher i sin arsenal.

Skrevs efter slaget vid Somme

Enligt författaren John Garth, författare till boken Tolkien and the great war, skrevs The fall of Gondolin när Tolkien återhämtade sig på sjukhus efter slaget vid Somme år 1916.

– Det är en berättelse om en motsträvig hjälte som utvecklas till en äkta hjälte, säger han till The Guardian, och fortsätter:

– Den har en ondskefull mästare, och det första mötet med orcher och balroger – det är alltså på riktigt början på det Tolkien kom att syssla med senare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.