Michel Foucault (1926-1984) är en av västvärldens mest berömda tänkare. Foto: Alexis Duclos/TT

Ny bok av Michel Foucault ges ut postumt – mot filosofens vilja

Publicerad

Den franske filosofen Michel Foucault ville inte ha några postuma utgivningar. Trots det ges den nya boken Les aveux de la chair ut i Frankrike.

Michel Foucault, ansedd att vara en av 1900-talets mest inflytelserika tänkare i västvärlden, dog i sviterna av aids 1984.   

I fredags, mer än 30 år efter hans död, gavs hans ofärdiga verk Les aveux de la chair (på svenska betyder titeln ”köttets bekännelser”) ut i Frankrike av ett av landets största bokförlag, Gallimard. Det trots att filosofen uttryckt att han inte ville bli publicerad efter sin död.

Fjärde boken i Sexualitetens historia

Boken är den fjärde volymen i hans projekt Sexualitetens historia och handlar om sexualitet inom tidig kristen idéhistoria. Bokserien är sedan tidigare bland annat känd för att Michel Foucault beskriver sexualitet som en social konstruktion.

De tre första böckerna i Sexualitetens historia behandlar modern sexualitet mellan 1600-talet och mitten av 1900-talet, sexualitet i antikens Grekland och sexualitet i romarriket.

Fanns tillgänglig redan 2013

Beslutet att, trots Foucaults önskan, publicera den fjärde delen föranleddes av att hans livspartner, Daniel Defert, sålde handskrivna versioner och påbörjade manus av Les aveux de la chair till the National Library of France redan 2013.

När materialet blev tillgängligt för forskare bestämde sig Foucaults familj, som äger rättigheterna till hans verk, att det även kunde spridas till allmänheten, skriver The New York Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer