Svensk gangsterrap efter mordet på Einár: ”Ännu mörkare och hårdare”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk gangsterrap förändrades i grunden av mordet på Einár menar journalisten Emil Arvidson som granskat genren i en ny reportagebok.

– Det har blivit ännu mörkare, ännu hårdare, säger han till SVT. 

Under 18 månader granskade journalisten och författaren Emil Arvidsson svensk gangsterrap, vilket resulterat i den nya boken ”Svensk gangsterrap : ett reportage” som ges ut idag.

En central figur i boken är rapparen Nils Einár Grönberg som levde när Emil Arvidsson började sitt arbete med boken. Men den 21 oktober 2021 mördas Einár, som då var den mest streamade artisten inom genren, och scenen skakas om i grunden.

– Någonting som många sa då var: nu räcker det. Nu kommer den här genren att sluta, nu kommer man att rappa om någonting annat. Men jag ser snarare att det har blivit ännu mörkare, ännu hårdare efter det här mordet, säger Emil Arvidson i Morgonstudion och fortsätter:

– Då ska man komma ihåg att samhällsutvecklingen i stort – till exempel antalet skjutningar, gängbrott och gängkrig har ökat – så musiken går i takt med den utvecklingen.

Ett eget ekosystem

Boken är en samtidsskildring av en genre i förändring. Framförallt de senaste årens mediautveckling har satt sina spår i genren, som inte längre är beroende av traditionell media utan har istället byggt upp ett eget ekosystem.

– Man har möjlighet att distribuera sin musik själv. Man har möjlighet att nå sina fans direkt, utan att gå omvägen via oss i medierna. Det har skapat det här ekosystemet som är tillräckligt, säger Emil Arvidson men poängterar också nackdelar:

– Det innebär också färre kritiska frågor, och mindre kontaktytor med det större samhället.

Ny drivkraft

Det har även skett ett skifte i drivkraften hos unga till att ge sig in i genren.

– Förr såg man sitt musikskapande och karriär som en väg in i samhället, säger Emil Arvidson och fortsätter:

– Idag agerar genren mer i något slags vakum. En väldigt stor bubbla men ändå. De unga rappare jag pratar med idag drömmer inte om skivkontrakt eller ser det som en väg in i samhället, de ser det mer som en möjlighet att streama ihop lite pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.