Jojo Toddynho är en 21 årig brasiliansk artist och ligger bakom låten Que Tiro Foi Esse. Foto: Instagram

Dansfenomen kritiseras för att driva med Brasiliens dödsskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Att plötsligt falla ihop av ett fejkat pistolskott och sedan studsa upp och dansa. Så ser de nya, virala brasilianska dansfilmerna ut. Men fenomenet har fått kritik för att driva med landets våldsproblem.

Ett nytt dansfenomen – som för tankarna till Harlem Shake-memet för fem år sedan – har fått viral spridning i Brasilien. Men den nya dansen har mött kritik för att driva med landets problem med dödsskjutningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Dansen går ut på att en eller flera personer låtsas bli skjutna och faller ihop på marken, för att sedan studsa upp och börja dansa.  

Låten som gett upphov till dansen heter Que Tiro Foi Esse – ”Vilket skott” – och har skottljud i sig. Låtens musikvideo har numera över hundra miljoner visningar på YouTube och har gjort artisten och bloggaren Jojo Toddynho världskänd.

Vill förbjuda hela musikgenren

Musikgenren funk, som är populär som dansmusik i bland annat Rio de Janeiro, har fått kritik för att romantisera våld, sex och droger. Debatten har blossat upp på nytt, efter att mordstatistiken ökat med 8 procent i Brasilien förra året. En namninsamling för att förbjuda funk-musik fick mer än 20.000 underskrifter, men har inte lyckats gå hela vägen till ett formellt beslut.

– I en tid där vi kämpar för trygghet och säkerhet gör folk sådana här filmer, som om de vore offer för en dödsskjutning, sa skådespelaren Joana Balaguer i en kritisk kommentar, skriver det brasilianska nyhetsmagasinet Veja.

Tidigare i februari höll Jojo Toddynhos populära låt på att bli förbjuden under en karneval i den nordbrasilianska delstaten Alagoas. I ett uttalande på sitt Instagram-konto menar artisten Jojo Toddynho att låten Que Tiro Foi Esse inte handlar om dödsskjutningar. Hon menar att hon aldrig skulle göra musik som anspelar på våld, och att frasen ”Vilket skott” inte betyder något annat än ”vad coolt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.