Ny deckarstjärna byter förlag

Uppdaterad
Publicerad

Ordfronts förlagschef upprörs över agentverksamhen inom svensk bokhandel.

Svensk bokhandel rapporterar att Ordfronts senaste deckarstjärna Carin Gerhardsen flyttas till Norstedts av sin agent, skriver Svensk Bokhandel.

Ordfront utan chans

Gerhardsens avtal sträckte sig över tre böcker och när det var dags att skriva ett nytt avtal över två år skrev hennes agent Joakim Hansson avtal med Nordstedts utan att ge Ordfront en chans att komma med ett motbud.

– I min svåraste stund funderar jag på om vi ska hålla på med deckare. Ska vi inte hålla oss till litterära författare som säljer maximalt 10 000 exemplar, så får vi ha dem i fred? säger Ordfronts förlagschef Pelle Andersson till Svensk Bokhandel.

”Ser till klientens bästa”

Joakim Hansson pekar i sin tur på enkel matematik.

– Ordfront är inte glada såklart men jag måste se till min klients bästa. Ordfront hade inte fått upp den inbundna försäljningen tillräckligt, säger Hansson till Svensk bokhandel.

Önskar förändring

Pelle Andersson oroar sig över agentverksamheten inom den svenska bokmarknaden gör jämförelser med fotbollens värld, där man gjort regleringar för att kompensera ”fostrande” småklubbar.

– Kanske behöver vi ett system där också moderklubben får en summa vid övergång, frågar sig Andersson.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.