Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jennifer Berglund berätta om varför hon ville skriva en feelgood-roman som utspelar sig på BB. Foto: Per Nilsson

Ny feelgood-bok skildrar romans och stress på BB: “Inte alltid bebisgos”

Uppdaterad
Publicerad

I barnmorskan och författaren Jennifer Berglunds nya bok samsas romantik och självutveckling med personalbrist och neddragningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Rubriker om förlossningsskador och kvinnor som får föda i bilen har blivit mer regel än undantag i rapporteringen om BB. Den bilden ville barnmorskan och författaren Jennifer Berglund delvis nyansera med sin nya feelgood-roman.  

– Jag tycker det är jätteviktigt att det inte bara är skräckexemplen som hela tiden förs fram, utan att man även kan få en annan bild. Det vi ser är ju ofta helt vanliga förlossningar där allting går jättebra, säger hon.

Men trots det har verklighetens problem med inställda semestrar, underbemanning och neddragningar följt med in i romanens värld. 

– Jag tror att feelgood-genren blir lite missförstådd ibland. Feelgood tar ju ofta upp väldigt tunga och mörka och allvarliga ämnen, men man har som ett kontrakt med läsaren att det ska sluta, inte alltid lyckligt, men åtminstone hoppfullt.

Vill lyfta fram båda sidorna

I “Min tid är du” är 37-åriga Klara huvudkaraktär. Hon kämpar med en önskan om att själv hitta någon att bilda familj med och med sin egen introverta personlighet som står i vägen för hennes karriär.  

Samtidigt avleds hennes tankar av både inkommande larm från höggravida eller nyförlösta kvinnor och av den flörtige barnläkaren Rikard. 

– Jag vill underhålla folk, jag vill att de ska tycka att det är en bra historia som ger lite verklighetsflykt förhoppningsvis. Men sen så vill jag ju också lyfta fram BB-vården. Både hur fantastiskt det kan vara, men jag ville också visa på att det inte alltid är fantastiskt och bebisgos hela tiden, säger Jennifer Berglund.  

Skulle du säga att BB är en bra plats för romantik?  

– Jag skulle absolut inte säga att BB är en bra plats för romantik, det var faktiskt en av de svåraste sakerna i boken tycker jag, att skriva om romantiken. Just för att vi har inte tid, det är ingen som skulle få för sig att flörta på jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.