En nyutkommen bok avslöjar en del av hemligheterna bakom hälsingegårdarna.

Ny forskning ger svar på frågor om unika hälsingegårdar

Uppdaterad
Publicerad

En nyutkommen bok avslöjar en del av hemligheterna bakom den inredningskultur som skapade det som numera är Sveriges femtonde kulturarv, hälsingegårdarna.  

Boken Hälsinglands inredningskultur är en antologi, en sammanställning av forskning som pågått under en fyraårsperiod på Göteborgs universitet, om det måleri och den textilkonst som är unik för gårdarna i Hälsingland. 

Det handlar om ett tvärvetenskapligt projekt där både naturvetare och humanister har samverkat. Forskningen har resulterat i helt nya rön kring både den teknik som användes och vilka som utförde arbetet.

Tidigare okänd blåmålare identifierad

En av författarna, Anders Assis, beskriver hur man rent kemiskt kunnat se att de olika dekorationerna faktiskt gjorts med färg ur samma burk. På så sätt har man även kunnat identifiera upphovsmännen.

– I dag vet vi till exempel vilka människor som döljer sig bakom den tidigare okände så kallade blåmålaren, berättar Anders Assis.

I Hälsingland anses det finnas fler dekorerade boendemiljöer än någon annanstans i världen. De utsmyckade rummen kom till som en form av statussymboler under en tid från 1600-talet och framåt och nådde sin kulmen på 1800-talet.

I dag finns sju hälsingegårdar med på Unesco:s världsarvslista, en av gårdarna är Kristofers i Järvsö som SVT besökt i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.