Instagramkontot punkstoo. Festivalbesökare. Arkivbild. Foto: Tor Erik Schrøder/TT

Ny metoo-våg i finska musikscenen – arrangörer lovar bättring

Uppdaterad
Publicerad

På Instagramkontona punkstoo och metaltoo har ett stort antal vittnesmål om sexuella trakasserier, rasism och övergrepp publicerats de senaste dagarna. Nu lovar flera stora arrangörer att de ska arbeta för att deras festivaler ska bli säkrare.

Det anonyma Instagramkontot punkstoo har på kort tid samlat över 26 000 följare och det har också startats ett syterkonto med namnet metaltoo. På kontona har det publicerats ett stort antal vittnesmål om sexuella trakasserier, rasism och övergrepp inom den alternativa musikscenen i Finland. Under hashtaggarna med samma namn delar människor sina egna erfarenheter av trakasserier och övergrepp, och flera stora festivaler visar sitt stöd för det nya metoouppropet.

Musikfestivaler som Tuska, Nummi Rock och Ruisrock tar avstånd från misogyni, övergrepp och trakasserier i inlägg på sociala medier under hashtaggarna. Tuskafestivalen skriver i ett inlägg att det varit chockerande att läsa om de olämpliga aktiviteter som har hänt på deras festival och lovar att arbeta för en säkrare festival.

Metalfestivalen Nummi rock skriver att de är förtvivlade över att de inte har förhindrat att övergrepp och trakasserier skett på deras festival och de har skapat ett formulär där besökare kan kontakta festivalen direkt om de har varit med om otillbörliga händelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer