Ny Munch-rättegång inledd i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter om stölden av Edvard Munchs två världsberömda målningar Skriet och Madonna framkom när åklagare Elisabeth Jordan Ramstad på tisdagen höll sitt inledningsanförande i Borgartings lagmanrett.

Åklagaren avslöjade att mycket tyder på att den verklige arkitekten bakom rånet är David Toska. Han dömdes i förra veckan till 15 års fängelse för det så kallade Nokas-rånet och var den som hjälpte polisen att återfinna de två konstverken i augusti förra året.

Toska är dock inte aktuell i den pågående rättegången i lagmanretten, vilket motsvarar svensk hovrätt. Men åklagaren sade sig överväga att åtala även Toska.

Lagmanretten ska pröva tingsrättens dom de fem som åtalats för rånet. Från början stod en sjätte person åtalad. Denne har dock avförts från utredningen. Tre av de åtalade dömdes av tingsrätten till åtta, sju respektive fyra års fängelse. Två personer frikändes.

Alla de fem åtalade förklarade sig icke skydliga när domstolsförhandlingarna inleddes under förmiddagen.

Begäran om uppskov avslogs

De åtalades advokater begärde att rättegången skulle skjutas upp, eftersom de inte fått tillgång till den hemliga brevväxling som föregick tavlornas återlämnande. Deras begäran avslogs emellertid.

Norges högsta domstol, Høyesterett, behandlar samtidigt frågan om de åtalades försvarare överhuvudtaget ska få tillgång till den hemliga brevväxlingen.

De tre som fälldes för rånet dömdes också av tingsrätten att betala 750 miljoner norska kronor, motsvarande 900 miljoner kronor, i skadestånd. Skadeståndskravet har sänkts väsentligt i lagmanretten, eftersom de stulna tavlorna är återbördade. Åklagaren yrkar i stället på ett sammanlagt skadestånd på knappt 3,2 miljoner kronor. Skadeståndet ska dels bekosta restaureringen av tavlorna samt dels täcka Munchmuseets uteblivna intäkter på grund av stölden.

TT/Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.