Meng Huang, Liao Yiwu, Bei Ling och Wang Juntao springer nakna utanför Konserthuset i Stockholm. På Bei Lings bröst sitter en bild på Liu Xiaobo. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Nakenprotest utanför Nobelprisutdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kinesiska kulturpersoner vill uppmärksamma att den kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo fortfarande sitter fängslad.

Samtidigt som gästerna till årets Nobelprisutdelning anlände till Konserthuset i Stockholm sprang tre nakna kinesiska dissidenter över Hötorget, medan ytterligare en ledde en undanmanöver.

Förra året var det den kinesiske regimkritikern Meng Huang som ensam sprang naken över torget. Tillsammans med den exilkinesiske författaren Liao Yiwu hade han rest till Stockholm för att uppmärksamma att regimkritikern Liu Xiaobo, som inte kunde ta emot Nobels fredspris 2010, fortfarande sitter i fängelse.

”Fredlig och naturlig demonstration”

I år ville Meng Huang och Liao Yiwu, tillsammans med poeten Bei Ling och akademikern Wang Juntao, återigen påminna världen om den fängslade regimkritikern.

– Det handlar om en fredlig och naturlig demonstration. Jag och mina kollegor kommer hit för att uppmmärksamma situationen i Kina, säger Bei Ling, poet och en av deltagarna i den planerade demonstrationen, säger Bei Ling.

De fyra dissidenterna greps på plats och fördes bort i en polisbil.

Läs också: En av Svenska akademiens ledamöter, Göran Malmqvist, fördömer demonstrationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protestbråket

Mer i ämnet