Den gamla Nobelkommittén Anders Olsson, Pär Westberg, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist, Henrik Petersen presenterar 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Ny Nobelkommitté avslöjas i oktober

Uppdaterad
Publicerad

De två ledamöter i Nobelkommittén som hoppade av ersattes aldrig. I år arbetar kommittén därför med decimerad styrka. Men efter att årets litteraturpristagare har tillkännagetts kommer en ny Nobelkommitté att avslöjas.

Det berättar den nuvarande kommitténs ordförande Anders Olsson i ett sms för TT.

”Arbetet har gått utmärkt med färre externa detta år. I oktober efter tillkännagivandet av årets Nobelpristagare kommer den nya kommittén att presenteras”, skriver han.

I december 2019 gav de externa ledamöterna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström överraskande beskedet att de ville lämna arbetet i Nobelkommittén. Lösningen med en kommitté där fem externa sakkunniga skulle bidra till att ta fram en Nobelpristagare kom till efter krisen i Svenska Akademien – efter krav från Nobelstiftelsen. Om den nya kommittén också kommer att innehålla externa ledamöter är inte offentliggjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.