Jesper Bengtsson. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Ny ordförande för Svenska PEN

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Jesper Bengtsson valdes som ny ordförande för svenska PEN.

– Kampen måste föras över hela världen, säger han i ett pressmeddelande.

I går kom 2018 års pressfrihetsindex som visar att Sverige är kvar på andra plats och därmed är näst bäst på pressfrihet i världen. Den som nu kommer att få ansvaret att stå upp för det fria ordet i Svenska PEN, föreningen som verkar för att försvara det fria ordet, är författaren och journalisten Jesper Bengtsson.

– Yttrandefriheten är allt mer omdiskuterad och ifrågasatt, och kampen för den måste föras över hela världen. Till skillnad från för några år sedan har hoten nu också kommit oss närmare, både inom Europa och Sverige. Det gör inte frågorna viktigare, men mer brännande, säger Jesper Bengtsson i ett pressmeddelande från Svenska PEN.

Jesper Bengtsson har varit verksam som journalist i över 25 år och har vid sidan av det skrivit ett flertal böcker. Han har tidigare också varit ordförande för den svenska sektionen av Reportrar utan gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.