Det är olämpligt att ha ett egenintresse i den forskning man finansierar, anser socialdemokratiska ekonomiklubben vid Handelshögskolan. Foto: TT

Oro för styrd forskning på Handelshögskolan: ”Finansiären har ett tydligt egenintresse i resultaten”

Uppdaterad
Publicerad

En ny professur inom organisation och ledarskap i skolan har inrättats vid Handelshögskolan i Stockholm. Någonting som väckt debatt då professuren är finansierad av samma stiftelse som äger stora delar av det företag som driver den privatägda skolkoncernen Internationella Engelska Skolan.

För en dryg månad sedan stod det klart att Handelshögskolan i Stockholm inrättar en ny professur inom ”school effectiveness research” finansierad av stiftelsen The Hans and Barbara Bergstrom Foundation som donerat 60 miljoner kronor till skolan. Stiftelsen är också är en av de största ägarna i företaget som driver den privatägda skolkoncernen Internationella Engelska Skolan, där Handelshögskolans rektor Lars Strannegård också är styrelseledamot.

Professuren får nu hård kritik av bland annat Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan som kritiserar agerandet i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Problemet är ju att finansiären har ett tydligt egenintresse i resultaten från professuren och berörs av resultaten av just denna, säger Shannon Felländer-Tsai, ordförande för socialdemokratiska ekonomklubben vid högskolan.

Välkomnar donationen

Handelshögskolans rektor Lars Strannegård välkomnar både donationen och debatten men avfärdar oron om att finansiärerna skulle styra forskningen.

– För min del så ser jag ju detta som tvärtom mot vad artikelförfattarna tycker, för detta tycker jag faktiskt är ett sätt att öka den akademiska friheten. Vi har fått en donation och Handelshögskolan har bara 17 procent av sin finansiering från statliga fasta medel och resten får vi in från en mängd andra olika källor. En mångfald av olika källor är egentligen ett sätt att säkerställa att man har ett oberoende i forskningen och större akademisk frihet, säger Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan.

Hans Bergström från stiftelsen The Hans and Barbara Bergstrom Foundation skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de inte kommer lägga sig i professuren på något sätt och att de nu stöder tillkomsten av en forskning om skolan som är försummad i Sverige men stor internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.