Allt färre använder sig av piratsajter för att ladda ner upphovsskyddat material. Foto: Lise Åserud/TT

Ny rapport: Allt färre svenskar använder piratsajter

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre svenskar använder sig av piratsajter för att strömma och ladda ner upphovsskyddat material. Sedan 2017 har antalet illegala användare sjunkit från 21 till 14 procent, visar en ny rapport från Patent- och registreringsverket (PRV).

– Den största minskningen ser vi inom målgruppen 16-29 år, säger Margareta Ternell, Marknads- och kommunikationsdirektör på PRV.

Allt fler tar del av film, tv-serier, spel, musik och ljudböcker digitalt. Samtidigt verkar allt färre vara intresserade av att strömma och ladda ner från så kallade piratsajter, som tillhandahåller upphovsskyddat material illegalt.

Enligt en ny undersökning, som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Patent- och registreringsverket, har antalet illegala användare i Sverige sjunkit från 21 till 14 procent sedan 2017.

Målgruppen 16 till 29 år står för den största minskningen: från 46 till 28 procent.

– Det känns fantastiskt att fler förstår vikten av att använda sidor som upphovsrättspersonerna står bakom. Målgruppen 16 till 19 år de vi specifikt har vänt oss till då vi har sett att de använder de illegala sajterna mest, säger Margareta Ternell, Marknads- och kommunikationsdirektör på PRV, till Kulturnyheterna.

Undersökningen visar också att det har skett en attitydförändring kring vad som är viktigt när man väljer vilka sajter man använder. Nästan sex av tio (57 procent) att det är mycket viktigt att sajten är laglig, jämfört med 48 procent vid förra mätningen. Fler kvinnor än män tycker det är mycket viktigt (67 procent jämfört med 47 procent av männen).

”Man vill göra rätt”

Enligt Margareta Ternell finns flera anledningar till förändringen. Ett utökat utbud av lagliga sajter är en av dem. En större medvetenhet kring upphovsrättsfrågor är en annan, tror hon.

– Det finns fler medvetna konsumenter i dag, man vill göra rätt, och det gäller även när man konsumerar digitalt material på nätet. En annan faktor är att det finns fler och bättre lagliga plattformar och slutligen tror jag att vår kampanj, där vi upplyser om vad man bidrar till genom de illegala sajterna, har påverkat.

Om undersökningen

2 000 webbintervjuer har genomförts med ett slumpmässigt urval av boende i Sverige, mellan den 11 och 29 november 2019.

Målet har varit att undersöka användning och attityder hos allmänheten kring upphovsrätt i samband med digitala tjänster, och kartlägga förändringar jämfört med den förra undersökningen 2017.

Undersökningen är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Patent- och registreringsverket (PRV).

Källa: Patent- och registreringsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.