Myndigheten för kulturanalys har tagit fram en ny rapport över besökare på centrala museer sedan fri entré återinfördes år 2015. Andelen besökare har ökat med 1,62 miljoner, vilket innebär en ökning på 25%. Rapporten över besökare har gjorts på vissa av de centrala museerna.
Under förra året hade de centrala museerna 8,04 miljoner besökare, vilket är en minskning sedan 2017 då antalet besökare var 8,4 miljoner. De museer som hade flest besökare var Vasamuseet och Skansen med 1,5 respektive 1,3 miljoner besökare.
Ökning planar ut
– Den stora ökningen av antalet besök vid de centrala museerna som sågs det första året efter reformen tycks fortsätta plana ut, sade Moa Olin, statistiker vid Myndigheten för kulturanalys, i ett pressmeddelande.
Enligt Myndigheten för kulturanalys har antalet besökare ökat på museum som införde fri entré 2016, den största ökningen var i början av perioden och har sedan minskat. Antalet besökare är fortfarande fler än vid återinförandet.
De museum som inte har fri entré har även de uppvisat en viss ökning av besökare. Enligt Moa Olin behövs längre tidsserier och bättre kvalitet på data från publikundersökningar för att kunna göra säkrare analyser av eventuella förändringar av besöksgrupper till följd av den fria entrén.
Fler kvinnor besöker museum
Könsfördelningen mellan besökare är ganska jämn, av förra årets besökare var 54 procent kvinnor. De museer som hade flest kvinnliga besökare var Hallwylska museet, Nordiska museet, Scenkonstmuseet och Världskulturmuseet. Över 60 procent av deras besökare var kvinnor.
De museer som däremot hade störst andel manliga besökare var Armémuseum, Vasamuseet och Historiska museet. Armémuseum var det enda museet med över 60 procent manliga besökare.
Även åldersfördelningen mellan besökare är jämn, men det är vissa museum som utmärker sig. Flest äldre besökare, gruppen 65 år eller äldre, har Sjöhistoriska museet och Scenkonstmuseet. Yngst besökare, 19-29 år, har Historiska museet och Moderna museet i Malmö.
Myndigheten för kulturanalys publikundersökningar visar att Vasamuseet är det museum med högst andel utländska besökare och museet med högst andel svenska besökare är Arbetets museum.
Fri entré
Syftet med fri entré-reformen var att besökare från alla delar av landet skulle söka sig till de centrala museerna. Den första etappen av reformen genomfördes under 2004 med fri entré på ett par museer. Försöket utökades sedan till fri entré på 19 statliga museer och pågick i full skala under 2005 och 2006.
Besöksstatistiken för 2018 omfattar 11 museimyndigheter och fyra stiftelser, med totalt 32 museer och filialer. Besöken är uppdelade i verksamhetsbesök och anläggningsbesök.
Anläggningsbesök inkluderar alla som besöker någon del av ett museums anläggning, inomhus såväl som utomhus. Det kan innebära att föremål placeras ut i museets butik, restaurang eller toalett. Myndigheten för kulturanalys skriver i rapporten att det finns skäl att betrakta alla som museibesökare oavsett om de besöker en utställning eller inte. Personal räknas inte med.
Verksamhetsbesök avser de besök som görs i de delar av museets verksamhet som traditionellt är avtgiftsbelagda för vuxna besökare. En besökare bör ha besökt minst en central del av museets verksamhet (utställningar, föreläsningar, bio eller annan museal verksamhet i anläggningen) för att räknas som verksamhetsbesökare. Verksamhetsbesökare är en delmängd av anläggningsbesöken.
Källa: Myndigheten för kulturanalys rapport Besöksutveckling för de centrala museerna 2018