”Vi kan inte ignorera sanningen”, sade den franska skådespelaren och regissören Judith Godrèche under ett uppmärksammat tal på förra årets Césargala. I det riktade hon stark kritik mot en tystnadskultur som enligt henne råder kring sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor i filmindustrin.
Det blev startskottet för en utredning om sexuellt våld inom kulturbranschen som nu presenteras av en särskild kommission som Frankrikes regering tillsatt.
Hundratals vittnesmål
Under ett halvår har kommissionen intervjuat 350 yrkesverksamma och sedan tagit fram 86 åtgärder för att bekämpa övergrepp inom kulturbranschen.
– Än så länge är detta bara en utredning men tanken är att den ska ligga till grund för framtida lagstiftning, säger Jennifer Paterson, frilansjournalist i Frankrike.
I rapporten finns vittnesmål om barn som fallit offer för övergrepp och orättvisa arbetsvillkor. Dels på filminspelningar, men också under scenkonst- och modelljobb. Kommissionen rekommenderar därför strängare regler om att föräldrar eller ett juridiskt ombud ska vara närvarande när minderåriga arbetar. Även förbud mot att barn framställs på ett sexuellt sätt i bilder och videor föreslås.
Det finns också förslag om att kulturarbetare ska gå en utbildning i förebyggande av sexuellt våld på arbetsplatsen.
”En försenad Me too-våg”
Med personer som Judith Godrèche i spetsen, har en fransk Metoo-rörelse vuxit fram de senaste åren. Anklagelser om våldtäkt och sexualbrott har riktats mot stora namn som skådespelaren Gerard Depardieu, som det pågår en rättegång mot.
Rapporten välkomnas av flera inom branschen men kritiseras också av vissa, menar Jennifer Paterson:
– Det finns jurister som har kritiserat personerna bakom rapporten för att blanda sig i pågående rättsprocesser och att man agerar någon slags ytterligare domstol. Det pågår också en debatt om den konstnärliga friheten, som vissa menar att kommissionens arbete riskerar att inskränka.
Se mer om protesterna och den nya utredningen i videon.