Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför läser barn och unga mitt i allt mer? Hör analytiker Yvonne Andersson ge sin bild. Foto: Christine Olsson/Jessica Gow/TT

Unga läser mer och spelar mindre

Uppdaterad
Publicerad

Den negativa trenden har brutits och barn och unga läser nu mer än tidigare. Det konstaterar Statens medieråd, som i dagarna publicerar två nya rapporter om barn respektive ungas medievanor.

Myndigheten finner bland annat att det dagliga läsandet av böcker och tidningar ökar i alla åldrar. De som aldrig läser alls blir färre.

– Just med tanke på att vi under en så pass lång tid har sett en vikande trend när det gäller läsning, så är det ju överraskande att allt har vänt, säger Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd som ligger bakom rapporterna, till SVT Kulturnyheterna.

Hon menar att de läsfrämjande insatserna nu börjat ge effekt.

– Skulle man släppa dem nu är risken att man tappar de positiva effekterna man hittills fått, säger Yvonne Andersson.

Spelandet minskar

Samtidigt minskar det digitala spelandet bland de yngsta. Tonårspojkar som ägnar mer än tre timmar om dagen åt datorspel minskar också märkbart. Det dagliga tv- och filmtittandet minskar i alla åldersgrupper.

Rapporterna baseras på en enkätinsamling som genomfördes under hösten och vintern 2022. Jämförbara insamlingar gjordes 2020 och 2018. Hela rapporten presenteras under Bokmässan, som drar i gång i Göteborg på torsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.