Arkivbild från en utställning på ett konstgalleri i Oslo 2007. Foto: TT

Det går bra för den svenska konstmarknaden – men antalet gallerier minskar

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för den svenska konstbranschen – men antalet gallerier minskar. Det visar den nya rapporten ”Konstbranschen i siffror 2017” som gjorts på uppdrag av Konstnärernas riksorganisation (KRO) och som släpptes under tisdagen.

– När det gäller de tydliga resultaten i rapporten är det att omsättningen för gruppen gallerier och konsthandlare ökat de senaste åren. Under en sjuårsperiod har omsättningen ökat med 49 procent och det ser vi som en positiv utveckling för branschen, vilket visar ett allt större intresse för konst, säger Eva Månsson, verksamhetsledare vid KRO till Kulturnyheterna.

Enligt rapporten omsatte Sveriges gallerier och konsthandlare runt 1,3 miljarder kronor år 2015. Jämfört med år 2008 motsvarar den siffran, precis som Eva Månsson påvisar, en ökning med 49 procent.

Bland annat förklaras i rapporten att gallerier och konsthandlares försäljningar utomlands ökat och därmed att exportandelen blivit större: från 17 till 39 procent.

– Konstmarknaden blir mer och mer internationell, och man ser att regeringen gör satsningar inom kulturella och kreativa näringar. Och här vill ju också konsten kunna ta del av de här satsningarna, säger Eva Månsson.

– Sen finns ett behov av att öka den inhemska marknaden och göra efterfrågestimuleringar även där. Till exempel införa sex procent moms som för teaterbiljetter och böcker.

Antalet gallerier minskar

Samtidigt visar också rapporten att antalet gallerier och konsthandlare i landet minskar. Sedan 2008 har antalet minskat från 923 till 809 företag år 2015. Under de uppmätta åren visar rapporten att konstmarknaden kommit att koncentreras till ett färre antal företag än tidigare.

– Vi har inte gjort en vidare analys i rapporten av anledning till detta, utan här vill vi göra en fördjupade studie för att ta reda på mer. Man kan ju befara att det har blivit allt mer Stockholmsfokuserat och att mindre gallerier eller konsthandlare ute i landet har fått lägga ned, säger Eva Månsson.

– Däremot är det här intressant att fundera på för det är viktigt att det finns många aktörer – och att de finns över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.