Hör Patrik Lundberg tankar om boken i klippet ovan. Foto: TT

Ny roman om arbetarkvinnans kamp för frigörelse

Uppdaterad
Publicerad

Med sin fjärde roman, En kvinnas frigörelse är den franske succéförfattaren Édouard Louis tillbaka med ett porträtt av sin mor och arbetarkvinnans kamp för att förändra sitt liv.

– Han beskriver ett klassamhälle som många i Paris inte visste fanns, säger författaren och journalisten Patrik Lundberg.

Édouard Louis debuterade som 19-åring med den självbiografiska romanen Att göra sig kvitt Eddy Bellegueule om uppväxten i en fransk industristad i Nordfrankrike och klassresan till Paris intellektuella elit. Sedan dess har hans böcker väckt stor uppmärksamhet både i och utanför hemlandet. Med essän Vem dödade min far avhandlades klasssamhällets våld och den franska byråkratins avtryck på hans far.

I sin fjärde bok, En kvinnas frigörelse vänder författaren återigen tillbaka till sin familj, men denna gång är det modern och arbetarklasskvinnans försök att förändra sitt liv och inta en ny klass som står i centrum.

– I de tidigare böckerna upplever jag att mamman är i skuggorna, men här får vi verkligen se att hon vill saker och att det snarare handlar om att hon inte har möjligheter, säger journalisten och författaren Patrik Lundberg. 

Arbetarskildringen har medelklassifierats

Patrik Lundberg, som själv inspirerats av Édouard Louis och skrivit om sin mamma Birgitta Lundbergs liv i boken Fjärilsvägen, menar att det har skett ett skifte inom den här typen av arbetarskildringar.

– För att skriva arbetarskildringar måste man antagligen ha gjort sin klassresa. Jag tror det litterära skapandet har medelklassifierats vilket är lite skadligt, då får vi inte de här berättelserna från de som lever i den här världen, utan från välbetalda klassresenärer som jag. Och då blir det inte lika brännande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.