Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På det nya H.C. Andersen museet i Odense får besökarna möta den danske sagoförfattarens äventyr på nya sätt. Foto: SVT/Kengo Kuma & associates

Ny storsatsning på H.C. Andersens sagovärld: ”Man behöver inte förstå någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Den danska nationalikonen och sagoförfattaren H.C. Andersen har blivit föremål för ett nytt påkostat museum i sin hemstad Odense på den danska ön Fyn. Efter tio års arbete och en budget på 500 miljoner kronor står det som museiledningen kallar för ett ”allkonstverk” – nästan – klart.

Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder, Prinsessan på ärten och Tummelisa är några av världens allra mest berömda sagor, skrivna av den danska författaren H.C. Andersen (1805-1875).

Den danska nationalikonen är redan enormt uppmärksammad i hemlandet, och i hemstaden Odense går besökaren inte många meter utan att bli påmind om vem som en gång levde där. I sommar står en ny storsatsning till författarens ära klart – det nya H.C. Andersen-museet.

– Folk undrar ibland ”har vi inte fått nog av H.C. Andersen?”. Han används ofta, och missbrukas ännu mer. Men den riktiga Andersen, som man möter när man läser hans sagor, honom är folk fortfarande intresserad av, säger Henrik Lübker, museets kreativa chef.

Påkostat

Efter tio års arbete och en budget på 500 miljoner står det 5 600 kvadratmeter stora museet, ritat av japanska arkitektbyrån Kengo Kuma & associates, nästan klart.

Det blir en så kallad ”soft opening” 30 juni. Parken och caféet blir först klara i september, men själva utställningen står färdig och kommer att invigas av danska drottning Margrethe. Under öppningsceremonin ska hon klippa band med H.C. Andersens egen sax.

– Besökarna kommer att få möta tolv av H.C. Andersens allra mest kända sagor. Men man får vara beredd på att mötet kommer att bli lite annorlunda än vad man kanske hade förväntat sig, säger Henrik Lübker.

Upplevelsen går först

Med hjälp av en specialdesignad audioguide lotsas besökaren genom H.C. Andersens liv och sagor, utan faktaspäckade texter eller traditionella förklaringar. Den fattiga barndomen kommer först, sedan resorna, det omstridda kärlekslivet (med bland annat den olyckliga kärleken till den svenska operasångaren Jenny Lind), berömmelsen och till sist sagorna.

Ljud-, ljus- och bildkonstnärer har skapat olika delar i utställningen som sätter upplevelsen i centrum. Sammataget blir hela museet, med sin arkitektur, park och utställning, till ett ”allkonstverk”, enligt museiledningen.

– Vi tyckte inte att det passade att ha ett museum fullt av fakta som slår fast att ”så ser världen ut”. H.C. Andersens sagor får oss ju att ifrågasätta världen. Man behöver inte att förstå någonting, man ska bara uppleva, säger Henrik Lübker.

Hans Christian Andersen föddes 1805 i en relativt fattig familj i danska staden Odense på ön Fyn. Under sitt liv skrev han över 200 sagor, 1000 dikter, sex romaner och 50 skådespel. Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder, Prinsessan på ärten och Tummelisa hör till hans mest berömda verk.

Han kom att etablera sig som en författare som hade stöd av såväl den danska kungen som det intellektuella etablissemanget och genom sina sagor även i de breda folklagren.

H.C. Andersen hade även kontakt med många i den svenska kulturvärlden, bland annat var han olyckligt kär i operasångaren Jenny Lind.

1875 dog H.C. Andersen ogift och barnlös. Han är begravd på Assistens Kirkegård i Köpenhamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer