Karl Vilén vann årets SM i ordvitsar. Foto: SVT

Ny svensk mästare i ordvitsar

Uppdaterad
Publicerad

I fredags gick de svenska mästerskapen i ordvitsar av stapeln för tionde gången. Efter finalen stod till slut klart att Karl Vilén från Göteborg tagit hem segern.

Finalen som avslutades under lördagskvällen var uppdelad i tre ronder bestående av olika moment. Bland annat visades en bild och deltagarna skulle turas om att improvisera fram ordvitsar.

Vann gjorde debuterande Karl Vilén från Göteborg.

– Det känns självklart jätteroligt att få den titeln på sin debut, säger han till Kulturnyheterna.

När du vann så sa du från scenen att ”nu har titeln kommit hem till Göteborg igen”. Är det så att Göteborg ”Glenn-ser” när det gäller ordvitsar?

– Ja, det sägs ju att det är här folk är som bäst och det är väl ett litet bevis på att det är dras lite bättre vitsar här. Så pokalen är precis där den hör hemma!

”Blivit mer kvalité”

Komikern Tobbe Ström som vunnit de senaste tre åren åkte vid årets SM ut redan i första ronden. Tävlingen som i år fyller tio år har enligt honom gått igenom en utveckling och blivit mer kvalitativ och påhittig.

– Det har blivit mer kvalité, mer nytänkande. Det är väldigt mycket egenpåhittat och sen är det många duktiga personer som levererar, säger han.

Ordvitsandet har ju ett ganska dåligt rykte. Några kallar det till och med för den lägsta formen av humor. Vad tror du om framtiden för ordvitsen?

– Jag tror det går i vågor. Just nu är den ganska het, men sen kommer den kanske bli otrendig igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.