Distributionen av den nya tekniken hoppas vara igång nästa sommar. Foto: Scanpix

Ny teknik för syntolkad bio

Uppdaterad
Publicerad

Svenska filminstitutet har jobbat med en ny teknik för biovisning för svenskar med funktionsnedsättningar. Visningarna kan vara igång redan sommaren 2014.

För de cirka en miljon svenskar med synnedsättning eller läs- och skrivsvårigheter har biobesök inte varit någon sjäklvarhet. Mycket på grund av att biograferna inte har någon självklar teknik för att tillgodose deras särskilda behov.

I juni 2011 gav regeringen därför post- och telestyrelsen tillsammans med Svenska filminstitutet i uppdrag att utreda möjligheterna att utveckla teknisk utrustning som skulle kunna göra bio tillgänglig för alla.

Eftersom majoriteten av landets biografer numera övergått till digital teknik, öppnar detta upp möjligheterna att lösa dessa problem genom den moderna tekniken.

Distribution via smartphone

Tillsammans med ett antal teknikföretag har man i samråd med målgruppen utvecklat ett antal digitala distributionssystem via smartphone. Många svenskar har idag tillgång till någon typ av smartphone, så även de hörselskadade som genom telefonens så kallade voice over-funktion inte har några som helst problem med att använda dessa enheter. Besökarna kommer att via en mobilapp kunna lyssna på ljudspår som talar om för dem vad som sker på biografduken.

Mycket återstår i utvecklingen och distribueringen av dessa nya lösningar. Men den nya tekniken skulle mycket väl kunna innebära att de som har synnedsättningar eller läs- och skrivsvårigheter i framtiden skulle kunna gå på bio betydligt oftare än idag.

Organisationernas förhoppning är att den första biobiljetten till visningar med den nya tekniken ska kunna köpas under sommaren 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Digitalisering av svensk film

Mer i ämnet