Lars Lerin startar konstskola för funktionsvarierade i nya tv-serien Lerins lärlingar. Foto: SVT

Lars Lerin startar konstskola i ny tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

I nya tv-serien Lerins lärlingar får personer med olika funktionsnedsättningar gå i konstskola. Lars Lerin agerar lärare, och deltagarna kommer få testa på flera olika konstformer under resans gång. I programmet får även deltagarnas egna berättelser stort utrymme.

Efter framgångarna med Vänligen Lars Lerin kommer nu en ny tv-serie med den folkkäre värmlänningen. I Lerins lärlingar startar konstnären en konstskola för personer med olika funktionsnedsättningar.

En stor del av programmet spelas in på den kommunala dagliga verksamheten i Karlstad, där 13 personer ägnat onsdagseftermiddagarna åt konst och skapande i två månaders tid. Lars Lerin har fungerat som en slags mentor, men lärarrollen har inte kommit naturligt.

– Det är väl ingen favoritgren direkt. Jag vill liksom inte styra för mycket heller, så att var och en får utvecklas som de vill.

– Ingenting är rätt eller fel. Det är inte resultatet som gäller utan att det är trevligt och spännande under tiden.

Har alltid känt sig udda

Deltagarna har utöver måleri fått prova på andra konstformer som bland annat fotografi, keramik, dans och sång. De har också fått träffa olika kreatörer som Lerins egen mentor, koloristen Gerd Göran, artisten Eric Saade och konstnären Kakan Hermansson.

Förutom skapandet kommer fokus i programmet att ligga på deltagarnas livsberättelser. De delar med sig av allt ifrån familjeförhållanden och uppväxt till drömmar och framtid. Lars Lerin berättar att ofta identifierar sig med personer som är annorlunda.

– Jag har alltid känt mig udda och trivts med människor som jag kan känna igen det där i, att allting inte bara flyter på, utan att det kan haka upp sig ibland.

Har blivit vänner

Under konstlektionerna har deltagarna inte bara fått utvecklats kreativt, starka vänskapsband har också knutits.

Jessica Enerothär en av deltagarna, och berättar att hon fått flera nya nära vänner under inspelningen.

-  Lars har en väldigt fin värme och han förstår mycket. Som en psykolog nästan, en väldigt varm psykolog som lyssnar. Det tycker jag är väldigt fint.

Efter programmet har gruppen fortsatt att ses.

– Vi har blivit vänner och rent socialt har vi vuxit på det. Det kan inte bli bättre, säger Lars Lerin

Lerins lärlingar har premiär den 10 januari kl 21:00 i SVT1 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer