Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny utredning: Så ska tidskrifterna komma ikapp dagstidningarna digitalt

Efter tidskrifternas kritik – får egen utredning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en ny utredning för att utforma ett tillfälligt digitalt stöd till svenska tidskrifter. Förra året fick en mediestödsutredning kritik för att bara fokusera på lokala och regionala tidningar, medan tidskrifterna blev utan stöd.

För ett år sedan riktade branschorganisationen Sveriges tidskrifter kritik mot mediestödsutredningen och den ansvarige utredaren Mats Svegfors.

Svegfors underströk att fokus för mediestödet skulle ligga på lokala och regionala medier, vilket missgynnar djuplodande, granskande journalistik enligt Sveriges tidskrifters ordförande Helle Klein och vd Kerstin Neld.

”Många dagstidningar håller sig inte längre med reportrar specialiserade på angelägna sakområden” skrev de i en debattartikel i Svenska Dagbladet i maj 2022.

Tillfälligt stöd

På samma sätt som det finns vita fläckar i nyhetsbevakningen geografiskt finns det vita fläcka i ämnesbevakningen, menade artikelförfattarna.

Nu tillsätter regeringen en utredning för att utreda ett så kallat transformationsstöd, ett tillfälligt stöd, som ska hjälpa tidskrifterna att digitalisera sig och komma i kapp dagspressen, som i mycket högre utstäckning har en digital närvaro.

– Tanken är att regeringen ska få ytterligare information och en bedömning kring behovet av ett tidsbegränsat transformationsstöd till tidskrifter som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) under en pressträff.

Madeleine Sjöstedt utreder

Kulturminsitern fick frågan om hon tror att tidskrifternas ekonomiska problem kommer att lösas med enbart ett tillfälligt digitaliseringsstöd, jämfört med dagspressens mer kontinuerliga stöd.

– Det vi gör nu är att vi ger ett väldigt tydligt uppdrag till utredningen att titta på just de här delarna. Men från regeringens håll så har vi valt att titta på tidskriftsutredningen utifrån perspektivet att vi behöver möjliggöra för en digital omställning.

Det blir Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt (L) som kommer att utreda tidskriftsstödet. Sjöstedt har även tidigare varit kulturborgarråd i Stockholms stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.