Ulla Winblad låter sig höras i ny utställning – 200 år senare

Uppdaterad
Publicerad

Ulla Winblad kopplas ofta till Carl Michael Bellmans diktande. Men bakom epistlarna och namnet fanns en verklig person som inte riktigt fått träda fram förrän nu, när Stadsmuseet i Stockholm ger utställningen ”Mitt liv som Ulla Winblad”.

Maria Kristina Källström är namnet på flickan som senare skulle börja kalla sig själv för Ulla Winblad. Vi vet att hon dog som husägare men hennes liv börjar med en uppväxt på ladugårdsgärdet under fattiga förhållanden. I ett fattigbevis går det att se att familjen var både blottad och skuldsatt.

– Det de äger är i stort sätt en gammal furukista med blågarnslakan i och ett slitet västgötatäcke, säger forskaren Rebecka Lennartsson, docent i etnologi med Stockholms prostitutionshistoria som specialitet.

Prostitution fanns inte på den tiden

Det är en utställning berättad i jag-form, full av associationer och referenser från maskeradernas epok. Som besökare får man kliva rakt in i 1760-talets Stockholm.

Med dunkel ljussättning och en urartad fest som gestaltas mitt i rummet förstår besökaren direkt att Ulla Winblad tog för sig av dåtidens exklusiva och dekadenta underground-partyn. Hon tros ha varit festernas medelpunkt.

Ulla Winblad kapitaliserade likt andra kvinnor på den tiden på sin ungdom och skönhet och har också sex utanför äktenskapet. Däremot står hon aldrig inför rätta för prostitution.

– Och det finns en enkel förklaring till detta – ordet prostitution finns inte på den här tiden. Det är juridiskt ointressant huruvida pengar var involverade eller inte. Men det man säga säkert är att hon under sin samtid gjorde sig känd i staden som ”publik kvinna”, säger Rebecka Lennartsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.