Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den brittiska skådespelaren Julia Ormond anklagar Harvey Weinstein för sexuella övergrepp. Foto: TT/AP/Rich Fury/Etienne Laurent

Nya anklagelser mot Harvey Weinstein

Uppdaterad
Publicerad

Harvey Weinstein anklagas på nytt för sexuella övergrepp. Den brittiska skådespelaren Julia Ormond har lämnat in en stämningsansökan mot den numera fängslade filmmogulen.

I stämningsansökan som lämnats in till en domstol i New York anklagar Julia Ormond, 58, Weinstein för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp efter ett affärsmöte i december 1995. Weinstein – då en av topparna i produktionsbolaget Miramax – ska ha försökt sänka hennes karriär efter att hon konfronterat honom om det som hände några veckor senare.

Ormond anklagar även sin dåvarande agentur CAA för att ha avrått henne från att lämna in en polisanmälan. Samtidigt anklagas Disney och Miramax för att ha känt till att Weinstein utgjorde en fara för kvinnor utan att göra något åt det.

23 års fängelse

Weinstein avtjänar sedan 2020 ett 23 år långt fängelsestraff i New York för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor. Han har sedan dess även dömts till 16 års fängelse för samma brott mot en annan kvinna i en domstol i Los Angeles.

Han har överklagat båda domarna och nekar genom sina advokater till de nya anklagelserna.

Julia Ormond är bekant från en rad stora filmer från 1990-talet. Bland annat spelade hon mot Brad Pitt i ”Höstlegender” (1994) och Harrison Ford i ”Sabrina” (1995). Ormond har även spelat i filmer som ”Benjamin Buttons otroliga liv” samt tv-produktioner som ”Mad men” och ”Temple Grandin” – för vilken hon belönades med en Emmy 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.