Kulturreportern Johan Scheeles heta tips på fotbollsböcker till EM-sommaren. Foto: TT

”Nya böcker hjälper dig att maxa fotbolls-EM”

Publicerad
Analys ·

Snart är det fotbolls-em. Det kommer vara drömmål, självmål, jubel och tårar hit och dit. Men det kommer också massor av kultur i samband med EM. Kulturnyheternas reporter Johan Scheele har gallrat i fotbollsbokvegetationen och tipsar om tre böcker för att få ut det bästa av mästerskapet.

Johan Scheéle

Reporter

Man kan börja med att konstatera att det som vanligt inför ett mästerskap produceras en uppsjö av låtar, EM-magasin och poddar. I år kommer också två deckare med fotbollstema i anslutning till EM. Men dom tre exempel jag har valt kan ge nya perspektiv på EM-sommaren.

Den sociala ingången – hitta din fotbollsvän!  

“Att Segra är banalt” är en mejlväxling mellan konstnären och författaren Carl-Johan De Geer och sportjournalisten Johanna Fränden.

Fotbolls-EM

Här är fotbollen en ingång, visst diskuteras Superligans uppgång och fall, men lika mycket handlar det om De Geers problematiska konstnärsliv under Corona och Frändens liv som ”Hemingwaykvinna” på kontinenten. En ofrivillig selfie med Cuadrado ges lika stor plats som frågan om kulturell appropriering. 

Det intressanta är att det visar fotbollen som socialt kitt, något som bygger relationer över generationsgränser och som fungerar som en ingång till ett samtal om livet och döden. Mitt tips: läs gärna boken men se framförallt till att boka upp en EM-kompis, starta en sms-tråd och kör! 

Det filosofiska perspektivet

I boken “En liten bok om fotboll, demokrati och att bygga ett samhälle” argumenterar författaren och dramatikern Niklas Rådström för att fotbollen är en övning i Demokrati.

Två stora grupper står mot varandra med diametralt olika ingångsvärden – efteråt ska båda kunna acceptera resultatet. För att man ska lyckas måste man samarbete, ta tillvara på lagets olikheter och organisera sig. Precis som demokratin. Båda är dessutom cirkulära till sin natur – man får en ny chans i nästa match eller nästa val. 

Det dramaturgiska perspektivet

Men om du verkligen ska förstå storheten i ett mästerskap måste du ta dig an det som vilken berättelse som helst. Då behöver du en huvudperson, en protagonist, någon som du kan identifiera dig med. 

Ett bra ställa att börja sajten theplayerstribune.com där idrottare skriver själva (förmodligen med hjälp av skicklig redaktör) i jag-form. Ett sorts Sommar i P1 i textformat för storstjärnor. 

Inför Champions league-finalen skrev den tyske försvararen Toni Rüdiger en text om hur uppväxten i Neukölln i Berlin präglat hans väg mot stjärnorna. En text som beskriver hur han utsatts och hanterat rasismen i fotbollsvärlden. En gripande mot alla odds-berättelse – men också en viktig berättelse om samtiden.

Men, och det här är lite poängen. Toni Rüdiger kan lika gärna vara skurken i din EM-berättelse. För i Champions league-finalen för en månad sedan tacklade han sönder Belgien storstjärna De Bruyne, som fick lämna matchen med två ansiktsfraktur. 

Dessutom spelar han i en svart mask! En riktig hjälte, eller en riktig skurk, vår kära Toni Rüdiger. 

Så, som den goda demokrat du är, skicka nu ett mess till din EM-kompis, ta din nya huvudperson i hand så kommer EM-sommaren bli det stora äventyr det kan vara.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet